برای نخستین بار ستارهشناسان توانستهاند بطور دقیق سرعت چرخش یک کهکشان نزدیک را با اندازهگیری حرکات ریز ستارگان تشکیلدهنده آن محاسبه کنند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی به نقل از ایسنا، مشاهدات تلسکوپ فضایی هابل ناسا نشان داده که بخش مرکزی کهکشان نزدیک ابر بزرگ ماژلانی هر 250 میلیون سال یک دور کامل میچرخد؛ جالب اینجاست که بر حسب تصادف، همین میزان زمان طول میکشد که خورشید یک دور کامل در اطراف هسته کهکشان راه شیری گردش کند.
ابر بزرگ ماژلانی یکی از نزدیکترین همسایههای کهکشان راه شیری بوده و فاصله آن تنها 170 هزار سال نوری است. این کهکشان از یک میله مرکزی اما با شکل نامنظم برخوردار است که نشان میدهد زمانی مانند راهشیری به شکل مارپیچی بوده و در اثر تعاملات گرانشی، شکل خود را از دست داده است.
در پژوهش جدید، تیم تحقیقاتی از دوربین میدان گسترده 3 و دوربین پیشرفته نقشهبرداری هابل برای اندازهگیری حرکت صدها ستاره ابر بزرگ ماژلانی در طول یک دوره هفت ساله استفاده کردند.
به گفته دانشمندان، هابل تنها ابزاری است که از دقت کافی برای انجام چنین رصدهایی برخوردار است.
دادههای جدید هابل به تکمیل مشاهدات قبلی از این ابر بزرگ پرداخته که سرعت چرخش کهکشان را با اندازهگیری تغییرات در طیف نور ستارگان آن تخمین میزدند.
کهکشان ابر بزرگ ماژلانی یک هدف جالب برای ستاره شناسانی است که به ساختار و تکامل کهکشانی علاقه دارند چرا که به اندازه کافی برای بررسی دقیق نزدیک بوده و از سوی دیگر به اندازه کافی برای مشاهده کل این جسم، دور است.
نتایج این پژوهش در مجله Astrophysical منتشر شده است.