1403/09/05 - 22 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/25
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1921 | بازديد | 1390/11/12 681 | چاپ

بازدید میهمانان پنجمين گردهمايي دانش‌آموختگان المصطفي از مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی ـ نجومی

شرکت کنندگان در پنجمين گردهمايي دانش‌آموختگان المصطفي،‌ از مرکز مطالعات و پژوهش‌هاي فلکي-نجومي در قم ديدن کردند و با فعاليت‌هاي اين مرکز آشنا شدند.

به گزارش واحد خبرمرکز  در اين ديدار که باحضور حجت‌الاسلام والمسلمين سيد جواد شهرستاني،‌ نماينده آيت‌الله االعظمي سيستاني (دام ظله) در ايران برگزار شد، در ابتداي برنامه کارگاه استهلال هلال، با حضور ‌حجت‌الاسلام اصفهاني، از کارشناسان نجوم، برگزار شد که  اين کارشناس، در اين کارگاه، با اشاره به فعاليت اين مرکز از 14 سال گذشته اظهار داشت: سال به سال به تنوع و گسترش موضوع استهال و پرسش‌هاي پيرامون آن افزوده مي‌شود که از جمله اين‌ها،‌ تفاوت در تقويم شمسي و قمري است.

وي با تأکيد بر اهميت نياز مسلمانان به استهلال در سراسر جهان اظهار داشت:‌ انساني که مکلف مي‌شود، ‌کاملاً وابسطه به گردش ماه بر روز زمين است. بر اساس فقه اسلامي، دختر زماني که کره ماه 108بار دور زمين بچرخد(نه سال قمري) و پسر زمان که ماه 180 بار دور زمين گردش کند(15سال قمري) مکلف مي‌شود، بنابراين، هر  مسلماني براي انجام وظايف رعايت آن است.

‌حجت‌الاسلام اصفهاني افزود: اوقات شرعي، بحث ديگري است که پس از رسيدن فرد به سن تکليف بايد نسبت به آن آگاه باشد تا با دانستن وقت نماز، اداي واجب کند. تعيين اين لحظه با رصد موقعيت خورشيد، نسبت به ناظر به وجود مي‌آيد.

وي با اشاره به برخي مشکلات در عرصه که يکي از مشکلات مهم در ميان مسلمانان است، ‌تشخيص فجر صادق است. قبل ازفجر صادق، فجر اول داريم که خطي سفيد به سوي آسمان است، ولي فجر صادق به صورت خط سفيدي به موازات کره زمين در مشرق به وجود مي‌آيد.

اين کارشناس نجوم ادامه داد: مسئله بعدي، بحث قبله است. قبله اين  است که ما مطمئن باشيم که به سمت کعبه ايستاده‌ايم. که مي‌توانيم توسط مشرق و مغرب، نسبت به جهت قبله آگاه شويم.

وي در ادامه به تبيين مسئله روئيت هلال ماه پرداخت و با بيان اين که مسئله رؤيت هلال در ماه مبارک رمضان اهميت بيشتري دارد، اظهار داشت: در گزارش رؤيت هلال ماه شوال، بايد ديدن هلال مستند باشد، نه اين که فردي بگويد من ماه را ديديم. بيننده که با دوربين در حال نگاه کردن است،‌ بايد بگويد که وقتي حلال را ديديم، با چه درجه و زاويه‌اي از دوربين باشد که اين عدد، بايد براي ديگران هم که ماه را رؤيت کرده‌اند، نيز همين درجه باشد.

‌حجت‌الاسلام اصفهاني با اشاره به اهميت تقويت قمري و تقويم شمسي اظهار داشت: ما مسلمانان، علاوه بر تقويم قمري، به تقويم شمسي نيز اهميت مي‌دهيم. مسئله‌اي مانند ماه خمسي و... از جمله توجه  به اين مسئله است.

وي افزود: ‌تقويم قمري، تقويم فردي است. خيلي مشکل از که آن را با مختصات تقويمي که دارد، براي تمام کره زمين قائل شويم. هلال‌هاي ماه، بر اساس گردش ماه به دور زمين است. در اين گردش، در هر لحظه، شکل ماه نسبت به ستاره خورشيد تغيير مي‌کند.

اين کارشناس در ادامه به مسئله نجوم در قرآن اشاره کرد و ‌گفت: بسياري از آيات قرآن براين مسئله تأکيد دارند و انسان را به تفکر در اين زمينه توصيه مي‌کند.

در ادامه برنامه حجت‌الاسلام والمسلمين حکيم‌الهي، معاون ارتباطات و بين‌الملل جامعه‌المصطفي و رئيس پنجمين گردهمايي دانش‌آموختگان المصطفي، گزارشي درباره اهداف، سياست‌ها و برنامه‌هاي اين گردهمايي ارائه داد.

وي در ابتداي سخن خود با اشاره به پيوستگي حوزه‌هاي علميه پيروان مکتب اهل‌بيت(عليهم‌السلام) در تاريخ پر فراز و نشيب آن اظهار کرد: حوزه‌هاي علميه که از مسجد النبي(ص) آغاز و از پس از کوفه و نجف به قم رسيد، در عين پراکندگي جغرافيايي خود، داراي پيوستگي مي‌باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمين حکيم‌الهي اصالت حوزوي را دليل اين پيوستگي دانست و در تبيين ويژگي‌هايي حوزه اظهار داشت: قدرت جابجايي و انعطاف‌پذيري حوزه‌هاي علميه در تاريخ، از جمله ويژگي‌هاي حوزه است. زماني که امکان فعاليت حوزه در منطقه‌اي  محدود مي‌شد،‌ از مکاني به مکان ديگر مي‌رفت که با  اين ويژگي توانست به نشر علم و انديشه اسلامي اهتمام ورزد.

وي مهاجرت‌هاي بزرگان و علماي حوزه را  ويژگي ديگر در حوزه برشمرد و اذعان داشت: در طول تاريخ شاهد مهاجررت علما و بزرگان حوزه از از شهري به شهر ديگر، از کشوري به کشور ديگر و از قاره‌اي به قاره ديگر نقل مکان کردند که بتوانند به رسالت اصلي خود که تعليم علوم اهل‌بيت(عليهم‌السلام) و نشر آن بوده است، بپردازند.

معاون ارتباطات و بين‌الملل جامعه‌المصطفي ادامه داد، در اين راستا، خيل عظيمي از علاقه‌مندان به سوي حوزه علليمه قم رهسپار شدند که امروز مشاهده مي‌کنيم که بيش از 20هزار دانش‌آموخته غير ايراني معارف اسلامي در حوزه علميه قم تربيت شدند.

وي با اشاره به اهميت دانش‌آموختگان المصطفي براي اين نهاد علمي اظهار داشت:‌ المصطفي، مرکزي حوزوي و نهادي رسالت‌مدار است؛ بنابراين، نمي‌تواند از دانش‌آموختگان خود مانند مراکز علمي ديگر، رها کند و تنها وظيفه خود را آموزش بداند.

حجت‌الاسلام والمسلمين حکيم‌الهي افزود: دانش‌آموختگي طلاب، نه تنها پايان راه او نيست، بلکه آغاز رسالت بزرگ‌تر و مسئوليتي سنگين‌تر بر  دوش اوست. بنابراين، المصطفي براي جامع عمل پوشيدن به  اين مسئوليت، ‌اقدامات زيادي انجام داده‌ است که راه‌اندازي اداره دانش‌آموختگان و مبلغان، از جمله آنها مي‌باشد.

وي ادامه داد: جامعه‌المصطفي در اين راستا، سالانه از تعدادي از دانش‌آموختگان موفق خود از کشورهاي  مختلف دعوت مي‌کند و در ايران برنامه‌هاي متنوعي براي آنها برگزار مي‌کند. هدف از اين گردهمايي‌ها، تقويت روحي و معنوي دانش‌آموختگان، با کسب فيض از مرقد ملکوتي حضرت ثامن‌الحجج(ع) و حضرت فاطمه معصومه(س) و بهره‌گيري از بيانات اخلاقي بزرگان حوزه است.

معاون ارتباطات و بين‌الملل جامعه‌المصطفي افزو: تقويت توان علمي و دانش‌افزايي آنها، تقويت ارتباط ميان دانش‌آموختگان و االمصطفي و آشنايي ميان دانش‌‌آموختگان با هم، براي تشکيل شبکه دانش‌آموختگان در سراسر جهان در انجام رسالت خود از ديگر اهداف برگزاري اين گردهمايي مي‌باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمين حکيم‌الهي در ادامه، با اشاره به برگزاري اين مراسم از 8 تا17 بهمن‌ماه در قم، تهران و مشهد،‌ اظهار کرد: ‌در اين گردهمايي، 60 نفر از بيش از 50 کشور حضور دارند که اين تنوع مليتي نسبت به سال‌هاي گذشته بيشتر است.

وي با بيان اينکه ميهمانان اين گردهمايي از 17 کشور افريقايي، 23 کشور آسيايي، 9 کشور اروپايي و4 کشور امريکايي هستند، تصريح کرد:‌ بيشتر شرکت کنندگان در اين دوره از گرهمايي، از شخصيت‌هاي برجسته، دانشمند، عالم، مؤلف، نويسنده و شخصيت هاي سياسي، عملي و ديني و مبلغان درحوزه‌هاي ديني، فرهنگي، سياسي و اجتماعي هستند.

معاون ارتباطات و بين‌الملل جامعه‌المصطفي افزود: همچنين 7 برنامه علمي، 5 برنامه به منظور آشنايي دانش‌آموختگان باتحولات و دست‌آوردهاي المصطفي و 7 برنامه به  منظور آشنايي دانش‌آموختگان با مراکز همسو در جمهوري اسلامي ايران مي‌باشد.

در ادامه جناب آقاى نجف مدير مركز مطالعات و پژوهش های فلکی ـ نجومی ضمن عرض خیر مقدم مجدد ، تشكر و سپاس حجت الاسلام والمسلمين شهرستانى از ارائه گزارش توسط حجت الاسلام والمسلمین حکیم الهی را بیان نمود و همگان را به بازدید از گارگاه ساخت ضریح مطهر امامین عسکریین (علیهم السلام ) دعوت نمود.

خاطرنشان مي‌شود در پايان اين ديدار، دانش‌آموختگان المصطفي از کارگاه ساخت ضريح حرمين عسکرين(عليهماالسلام) که به  دستور آيت‌الله العظمي سيستاني در مرکز مطالعات و پژوهش‌هاي فلکي-نجومي در حال ساخت است،‌ ديدن کردند.

-------

گزارش تصویری:
http://farsi.nojumi.org/WebPages/Album.aspx?Id=23