محققان دانشگاه ادینبورگ نقشه ای کیهانی و وسیع را از شبکه درهم پیچیده ماده تاریک و کهکشانهایی در فاصله چند میلیارد سال نوری از زمین ارائه کرده اند.
به گزارش خبرگزاری مهر، این نقشه نه به واسطه مشاهده مستقیم ماده تاریک، بلکه به واسطه رصد نورهای باستانی و تاثیرات گرانشی ماده تاریک بر روی این نورها ترسیم شده است. این اولین باری است که دانشمندان توانسته اند نقشه ای از حضور ماده تاریک در جهان به دست آورند و برای ترسیم آن از امواجی استفاده کرده اند که این ماده در فضا و زمان ایجاد می کند.
محققان دانشگاه ادینبورگ با مطالعه بر روی 10 میلیون کهکشان در چهار منطقه از آسمان با استفاده از دوربین 340 مگاپیکسلی در هاوایی موفق به ترسیم بزرگترین نقشه از ماده تاریک شده اند که تا کنون ارائه شده، نقشه ای که تکمیل آن پنج سال زمان صرف کرده است. محققان در جستجوی خود برای یافتن ماده تاریک به نوسانات نوری کهکشانهایی نگاه می کردند که در دوردستها قرار داشتند زیرا نیروی گرانش ماده تاریک نور کهکشانها را در مسیرشان به زمین دچار خمیدگی و انحراف می کند.
طی این مطالعات محققان موفق به کشف شبکه ای از ماده تاریک شدند که در سرتاسر فضا گسترده شده اند و با کهکشانهایی که از زمین دیده می شوند در هم تنیده شده اند. پیش از این نیز تصاویری از ماده تاریک به ثبت رسیده بود اما تنها در شکل شبیه سازی شده. با این همه این نقشه جدید اولین تصاویر حقیقی از ماده تاریک و نحوه ترکیب شدن آن با ماده مرئی در جهان است.
ترسیم نقشه ای حقیقی از ماده تاریک
کهکشانهایی که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته اند در فاصله 6 میلیارد سال نوری از زمین قرار دارند. نتایج این مطالعه توسط محققان دانشگاه ادینبرگ در نشست انجمن نجوم آمریکا در آستن آمریکا ارائه شده است. عملکرد ماده تاریک همواره به چسبی تشبیه شده که کهکشانها را به یکدیگر پیوند داده است و بدون وجود آن جهان به شکل کنونی اش وجود نداشت. تا به امروز هر آنچه در مورد ماده تاریک شناخته شده است بر اساس شبیه سازی های رایانه ای بوده است.
با این همه مطالعه جدید توانسته نشانه هایی حقیقی از ماده تاریک را در مقیاسهای کیهانی آشکار سازد. به گفته محققان مشاهده ماده تاریک با کمک نوسانات نور در فضا-زمان بسیار هیجان انگیز است و می تواند امکان دسترسی به این پدیده مرموز در جهان که امکان رصد آن به شکلی دیگر وجود ندارد را فراهم آورد.
محققان دانشگاه ادینبورگ می گویند با تجزیه نور کهکشانهای دورافتاده می توان پی برد که این نور از میان چه پدیده هایی عبور کرده است تا به زمین برسد و امیدوارند با ترسیم نقشه های بیشتری از ماده تاریک بتوانند به درک دقیق این ماده و ارتباط آن با کهکشانها دست پیدا کنند.
بر اساس گزارش فاکس نیوز، در این مطالعه بر روی تصاویر به دست آمده از تلسکوپ کانادا-فرانسه- هاوایی در کوهستان مائونا کی در هاوایی که طی دوره ای پنج ساله به ثبت رسیده بودند تحقیق شده است.