1403/09/02 - 19 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/22
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
18 | اخبار | 1383/04/20 1021 | چاپ

مریخ‌نوردهای دوقلو به شواهد جدیدی از وجود آب در گذشته مریخ دست یافتند

در حالیکه تمام توجهات به کاوشهای «کاسینی» در اطراف زحل معطوف شده است، روباتهای مریخ نورد ناسا به فعالیت خود بر سطح سیاره سرخ ادامه می دهند.
به گزارش سرویس «فناوری استراتژیک» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، مریخ‌نوردهای روح (SPIRIT) و فرصت (OPPORTUNITY) که در دو سوی سیاره سرخ در حال انجام کاوشهایی بی‌سابقه در زمینه مریخ هستند در یک ماه گذشته که فاز جدیدی از ماموریت آنها آغاز شده است به موفقیتهای بزرگی در راستای تحقیقات خود دست یافته‌اند.
مریخ نورد «روح» در دهانه «گوسف»، خود را به دامنه ارتفاعات «کلمبیا» رسانده و مشغول صعود از آنها است. این روبات کاوشگر موفق شد در دامنه های این ارتفاعات و هنگام بررسی یکی از قطعه سنگهای این ناحیه، ترکیب کلیدی و مهم «هماتیت» را آشکار کند. این همان ترکیب کلیدی است که دانشمندان را واداشت تا «فرصت» را به جستجوی آن به سوی دیگر سیاره ( فلات نصف‌النهار) اعزام کنند. این ماده نشان از جاری بودن آب در گذشته مریخ و در دامنه ارتفاعات کلمبیا دارد .
به گزارش ایسنا از ماهنامه «نجوم»، در سوی دیگر سیاره نیز، «فرصت» که اینک مشغول پایین رفتن از لبه گودال پایداری (Endurance) است موفق به کشف و آشکار سازی ترکیباتی شد که پیش از این در گودال عقاب (محل فرود این مریخ نورد) یافت شده بود تا سند مستحکم دیگری مبنی بر جاری بودن آب در این گودال و در گذشته مریخ یافت شود.
نکته مهم در ماموریت دوگانه ناسا در مریخ، موفقیت و سلامت اعجاب انگیز این ماموریت است که حتی مهندسان JPL را شگفت زده کرده است. روح هفته دیگر ششمین ماه فعالیت خود را بر سطح سیاره سرخ را جشن می گیرد و اندکی بعد فرصت که روز چهارشنبه(17 تیرماه) سالگرد پرتابش به سوی سیاه سرخ بود به این رکورد دست خواهد یافت.
مریخ نورد «روح» تاکنون سه برابر مسافت پیش بینی شده در سطح سیاره سرخ حرکت کرده است و هیچ نشانه ای از ضعف یا عدم کارایی سیستمها در آن به چشم نمی خورد. به جز مشکل کوچکی که در یکی از چرخهای این خودرو دیده می‌شود بسیاری از دانشمندان امیدوارند بتوانند جایگاه مناسبی برای اقامت زمستانی روح در مریخ پیدا کنند تا مریخ بتواند این فصل مریخ را نیز پشت سر بگذارد. در زمستان دریافت انرژی خورشیدی لازم برای این روباتها به طور چشم گیری کاهش می یابد و اگر این خودروها بتوانند زمستان مریخ را پشت سر بگذارند شاید بتوانند یک سال مریخی در این سیاره به فعالیت بپردازند.
این آرزویی بلند پروازانه برای فیروز نادری و تیم همکاران او در JPL به شمار می‌رود اما این گروه تاکنون بارها آرزوهای دوردستانه‌ای را به واقعیت رسانده است.
-----
Isna.ir