1403/09/05 - 22 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/25
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1797 | واحد خبر مركز | 1390/02/19 725 | چاپ

احتمال کشف سیاره های حلقه دار توسط کپلر

اخترشناسان باور دارند تلسکوپ کپلر در حال حاضر تنها تلسکوپی است که قادر است سیستمهای حلقه ای نامرئی سیاره های دورافتاده را رصد کرده و نام آنها را به لیست سیاره های خود بیافزاید. 

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی ـ نجومی به نقل از خبرگزاری مهر، تا به امروز به دور سیاره های فراخورشیدی کشف شده هیچ حلقه ای دیده نشده است اما بیشتر سیاره های کپلری به اندازه ای به ستاره های خود نزدیک هستند که کشش گرانشی چرخش عمودی آنها را نسبت به مدارهایشان ثابت نگه می دارد، این به آن معنی است که سیستم حلقه ای احتمالی چنین سیاره هایی همواره از نظر ما نامرئی خواهند بود.

یک سیاره باید مشابه سیاره زحل نسبت به صفحه مداری خود انحراف داشته باشد، ویژگی که بیشتر در مورد سیاره های دور از ستاره های مادر صدق می کند و چنین سیاره های دورافتاده ای را تنها با کمک رصدهای تلسکوپ کپلر می توان شناسایی کرد.

چنین حلقه هایی برای اینکه بتوانند باقی بمانند باید ساختاری سنگریزه مانند داشته باشند زیرا ذرات ریزتر تحت "تاثیر پوینتینگ- رابینسون" دچار فرسودگی شده و به واسطه تشعشعات بین ستاره ای به تدریج و به شکل مارپیچی به سمت ستاره مادر تغییر حالت خواهند داد.

یک حلقه سیاره ای در صورتی شکل می گیرد که قمر یک سیاره بیش از اندازه به سیاره نزدیک شده و به واسطه نیروهای کشندی از هم متلاشی شود، این پدیده به "حد رُوش" شهرت دارد، پدیده ای که در آن کشش های گرانشی یک جرم کیهانی بدنه آن جرم را از هم متلاشی می کند.

شاید زمین هم در میلیاردها سال پیش و در پی برخورد سیاره ای به اندازه مریخ دارای حلقه بوده است که مواد آن به تدریج ماه را تشکیل داده اند. شرایط آب و هوا در سیاره ای حلقه دار بسیار ناخوشایند و نامطلوب است. در صورتی که چنین سیاره ای مشابه زمین باشد با چرخشهای فصلی قطبهای شمالی و جنوبی آن در سایه مطلق فرو می روند و به این شکل زمستانها به شکلی کشنده سرد شده و هیچ ستاره ای در آسمان مشخص نخواهد بود.

تکامل حیات بر روی چنین سیاره ای نسبت به زمین با وجود عدم حضور چرخه شبانه روزی و وجود فصلهای افراطی بسیار متفاوت خواهد بود. این احتمال وجود دارد که در آینده مریخ نیز دارای چنین حلقه ای شود زیرا بزرگترین قمر این سیاره، فوبوس به صورت مارپیچی در حال نزدیک شدن به سیاره بوده و به تدریج از هم متلاشی خواهد شد و به این شکل زمینه شکل گیری حلقه سیاره ای به وجود خواهد آمد.

بر اساس گزارش دیسکاوری، در صورتی که چنین پیش بینی درست باشد طی چند سال آینده فهرست سیاره های کپلر نام سیاره های حلقه دار را نیز شامل خواهد شد تا به این شکل گرایش انسانها به این جهانهای دورافتاده بُعد دیگری به خود بگیرد.