محققان انگليسي با مطالعه بزرگترين زبانه خورشيدي كه در يك دوره حدودا پنج روزه ثبت شده بود دريافتند كه اين زبانه در اثر فعل و انفعالات بين پنج لكه خورشيدي چرخشي تحريك شده بود.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، محققان دانشگاه لنكشاير مركزي انگليس مشاهدات منطقه شعلهور خورشيد را كه توسط رصدخانه ديناميك خورشيدي در يك دوره پنج روزه ثبت شده بود، مورد بررسي قرار دادند.
دكتر دانيل براون كه نتايج اين تحقيقات را در اجلاس ملي نجوم راس (RAS) در ولز ارائه كرده اظهار كرد: لكههاي خورشيدي ويژگيهايي هستند كه در زمان فشار ميدان مغناطيسي توليدشده در داخل خورشيد به سمت خارج و به درون جو، شكل ميگيرند. چرخاندن ميدان مغناطيسي خورشيد مانند تاباندن يك نوار قابل ارتجاع است. ابتدا شما انرژي را در اين نوار كشي ذخيره ميكنيد، اما اگر پيچش بيش از اندازه باشد، اين نوار از هم گسيخته و انرژي درون آن آزاد ميشود.
وي افزود: به همين شكل گردش لكههاي خورشيد باعث ذخيره شدن انرژي در ميدان مغناطيسي جوي خورشيد ميشود. اگر اين لكه بيش از اندازه گردش كنند، ميدان مغناطيسي از هم گسيخته و انرژي به شكل فلشهايي از نور و گرما كه زبانه خورشيدي را ميسازند، آزاد ميشود.
اين زبانه خورشيدي در تاريخ 15 فوريه 2011 رخ داد كه طي آن خورشيد بزرگترين زبانه خورشيدي از سال 2006 و همچنين اولين زبانه در دوره خورشيدي جديد را از خود آزاد كرد. دكتر براون با بررسي مشاهدات پنج روزه رصدخانه ديناميك خورشيدي كه اين زبانه را نيز دربر ميگرفت، دريافت كه اين منطقه شعلهور از پنج لكه خورشيدي جديد تشكيل شده بود.
تمام اين لكهها در طول پنج روز مشاهدات، بين 50 تا 130 درجه چرخيده بودند كه چرخش برخي در جهت عقربههاي ساعت و برخي ديگر در جهت عكس بود.
به گفته براون، چرخش لكههاي خورشيدي راهي بسيار موثر براي تزريق انرژي به ميدان مغناطيسي جو خورشيد است و اين پنج لكه چرخان به طور همزمان ميزان كافي از ارژي را به اين ميدان تزريق كرده كه منجر به توليد بزرگترين زبانهخورشيدي در پنج سال اخير شده است.
به جز اين زبانه عظيم سطح ايكس كه پرقدرتترين نوع زبانه محسوب ميشود، در طول پنج روز مشاهدات بيش از 40 زبانه كوچك ديگر نيز در اين منطقه شعلهور آزاد شده بودند.