1403/09/05 - 22 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/25
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1743 | واحد خبر مركز | 1389/11/02 657 | چاپ

سيارك‌ها، متهمان تازه نابودي ميدان مغناطيسي مريخ

دانشمندان تعريفي جديد براي ناپديد شدن ميدان مغناطيسي سياره مريخ كه چهار ميليارد سال پيش اتفاق افتاده ارائه كرده‌اند.

به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، تا پيش از چهارميليارد سال پيش سياره مريخ مانند زمين از ميدان مغناطيسي برخوردار بود كه پس از گذشت زمان اين ميدان ناپديد شده و با خود فرصت ايجاد حيات را در اين سياره از ميان برداشت.

بر اساس نظريه جديد، برخورد سيارك‌ها با اين سياره قرمز رنگ به اين مساله اشاره مي‌كند كه با اينكه هيچ تماسي، دينامي را كه به مغناطيس آن نيرو مي‌دهد از مدار خارج نمي‌كند، ممكن است توالي سريع اصابت 20 سيارك به سطح مريخ اين كار را انجام داده باشد.

سيارات صخره‌يي مانند زمين، مريخ و عطارد و حتي ماه، ميدان‌هاي مغناطيسي خود را از حركت آهن مذاب درون هسته خود مي‌گيرند؛ پروسه‌اي كه به همرفت موسوم است.

بسته‌هاي آهن مذاب، بالا آمده، سرد شده و در هسته فرو مي رود و يك جريان الكتريكي توليد مي‌كند. گردش سياره، اين جريان را در يك سيستم موسوم به دينام به ميدان مغناطيسي تبديل مي‌كند.

ميدان‌هاي مغناطيسي مي‌توانند با منحرف كردن ذرات باردار از سطح، سياره را از بارش متناوب ذرات پرانرژي موجود در بادهاي خورشيدي حفظ كنند.

براساس برخي پژوهش‌ها، احتمالا ميدان مغناطيسي زمين از شكل‌هاي اوليه حيات در برابر تابش‌هاي مضر خورشيد حفاظت كرده و به شكل‌گيري فرم‌هاي پيچيده‌تر حيات منجر شده است.

پيگيري خاصيت مغناطيسي سطح مريخ نشان داده كه اين سياره حدود چهار ميليارد سال پيش ميدان مغناطيسي خود را از دست داده كه باعث شده جو آن به دليل بادهاي سخت خورشيدي خشك شود.

چه جالب