1403/09/05 - 22 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/25
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1714 | مجتمع علمی ـ آموزشی مركز | 1389/08/12 628 | چاپ

قم به یکی از قطبهای نجومی کشور تبدیل می‌شود

خبرگزاری مهر: مدیر مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی نجومی قم گفت: قم به یکی از قطبهای نجومی کشور تبدیل خواهد شد.

محمد صالح نجف در خصوص ساخت رصدخانه وابسته به مرکز مطالعات و پژوهش‌های فلکی نجومی قم، تحت نظر دفتر آیت الله العظمی سیستانی و ظرفیتی که این رصدخانه برای استان ایجاد می‌کند در گفتگو با خبرنگار مهر در قم اظهار داشت: با توجه به موقعیت خوب رصدخانه، ساخت و راه اندازی آن می‌تواند تعداد زیادی از دانشجویان و اساتید فن را جهت کارهای تحقیقاتی و علمی جذب استان نماید و قم را به یکی از قطب‌های نجومی کشور تبدیل کند.

وی با تأکید بر این مطلب که افراد زیادی می‌توانند از ظرفیت این رصدخانه بهره‌مند شوند، تصریح کرد: به طور کلی می‌توان کاربران و کسانی که از این رصدخانه استفاده می‌کنند را به دو گروه تقسیم کرد یکی گروه‌های عمومی که می‌توانند بازدیدی از رصدخانه داشته باشند و گروه دوم کسانی که خواهان انجام تحقیقات علمی گسترده و مداوم هستند.

مدیر مرکز مطالعات و پژوهش‌های فلکی نجومی قم احداث رصدخانه خارج از شهر با ظرفیت و کاربری‌های متعدد را از نیازهای استان علم خیز قم دانست و افزود: با توجه به توسعه شهر قم و ایجاد آلودگی نوری در آسمان قم و عدم امکان استفاده از رصدخانه داخل شهر جهت کارهای تحقیقاتی تصمیم به احداث رصدخانه در اطراف شهر قم و ایجاد مجتمع علمی و فرهنگی مرکز گرفته شد.

نجف، ساختمان رصدخانه را به صورت یک مجتمع علمی - فرهنگی و دارای قسمت‌های مختلفی عنوان کرد و گفت: اصل مجتمع علمی دارای رصدخانه اصلی و تعدادی رصدخانه جانبی، موزه نجوم، سالن‌های همایش و دیگر امکانات جانبی جهت ایجاد محیطی علمی برای محققان در نظر گرفته شده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص آغاز و مراحل پیگیری کار احداث رصدخانه تا کنون بیان داشت: از سال 82 با تهیه زمین، اولین گام‌ها برای احداث رصدخانه و گام‌های بعدی در خصوص احداث امکانات جانبی آن در سال 85 برداشته شد.

نجف با اشاره به سختی کار در ارتفاعات بالا به منظور ساخت رصدخانه خاطر نشان کرد: با توجه به این که ارتفاع محل ساخت رصدخانه هزار و 930 متر از سطح دریا و حدود یکصد متر از سطح زمین اطراف آن بالاتر است به علاوه سختی حمل و نقل آب و مواد مورد نیاز جهت ساخت و ساز نیز وجود دارد، کار با کندی همراه بوده است.

وی در خصوص سایر مشکلات کار بیان داشت: همچنین با توجه به قرار گرفتن محل رصدخانه در منطقه ییلاقی و سرد بودن هوا و عدم امکان ساخت و ساز در طول سال و محدودیت‌هایی که در چند ماه گرم سال وجود دارد تا کنون توانسته‌ایم 70 درصد ساختمان رصدخانه را به پایان برسانیم و هدف ما بر اتمام رصدخانه اصلی تا یک سال آینده می‌باشد.

مدیر مرکز مطالعات و پژوهش‌های فلکی - نجومی قم، مساحت زمین در خصوص ساخت رصدخانه را در حدود 36 هکتار عنوان کرد و افزود: علاوه بر این درصدد الحاق 11 هکتار از زمین‌های کوه مجاور جهت ساخت رصدخانه‌های جانبی و امکانات برای رصدخانه اصلی که بالای کوه قرار دارد می‌باشیم که مراحل کار در خصوص ساخت و راه اندازی آنها به صورت فاز به فاز خواهد بود که بعد از اتمام هر فاز افتتاح خواهد شد.

خیلی خوشحال شدیم که شنیدیم می خواهند رصد خانه ای در قم افتتاح کنند. لطفا بگویید که آیا کسی را که می خواهند در این رصدخانه تحقیقات انجام دهند و زیر 18 سال هستند، می توانند به انجا بیایند یا نه . لطفا آدرس رصدخانه را هم بدهید. با تشکر فراوان از شما. راستی می شود بدون رفتن به کلاس های مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی-نجومی عضو آنجا شد؟اگر می شود چه جوری؟ ممنون .