1403/09/01 - 18 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/21
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
171 | اخبار | 1384/05/08 803 | چاپ

کشف \دهمین سیاره\ منظومه شمسى تایید شد ـ 08

انجمن بین المللى اخترشناسى اکتشاف دهمین سیاره گردنده به دور خورشید که در مرز منظومه شمسى قرار دارد را تایید کرده است. این شى ء ابتدا در سال 2003 کشف شده بود اما سیاره بودن آن اخیرا تایید شد.



فاصله این شى ء از خورشید بیش از دو برابر فاصله پلوتون از خورشید است. تاکنون تصور مى شد پلوتون دورافتاده ترین سیاره منظومه شمسى است.
جرم این سیاره حداقل به اندازه پلوتون است.
سیاره جدید که نام علمى آن "2003 یو بى 313" و قطر آن تقریبا سه هزار کیلومتر است توسط ستاره شناسان در کالیفرنیا و هاوایى کشف شد.
یک خبرنگار بى بى سى مى گوید این بزرگترین جرم آسمانى است که از زمان اکتشاف نپتون در سال 1846 در مدار خورشید کشف مى شود.
هنوز جزییات کاملى در مورد این جرم آسمانى در دست نیست اما مشخص شده است که در مدارى نامتعارف گردش مى کند و فاصله آن با خورشید هرگز کمتر از فاصله نپتون با مرکز منظومه شمسى نیست و بخش اعظم مدار آن در فاصله اى دورتر از سیاره پلوتون قرار دارد.
فاصله متوسط نپتون و پلوتون از خورشید به ترتیب 1/30 و 5/39 برابر فاصله متوسط زمین از خورشید است که خود به بیش از 150 میلیون کیلومتر مى رسد که آن را یک واحد اخترشناسى (AU) مى نامند.
به گفته اخترشناسان کمابیش مشخص است که این سیاره از یخ و توده هاى سنگ تشکیل یافته است.
به دلیل خاصیت این جرم در انعکاس نور، اندازه گیرى آن با حاشیه خطاى قابل توجهى همراه بوده و هنوز ابعاد واقعى آن مشخص نشده است.



در سال 2004، اخترشناسان آمریکایى جرم دوردست دیگرى را با قطر حدود 1700 کیلومتر در منظومه شمسى شناسایى کردند و آن را سدنا نامیدند.

در حال حاضر، دو گروه از اخترشناسان همزمان کشف این جرم کیهانى را اعلام داشته اند.

قرار است کاشفان جرم جدید یافته هاى خود را در کنفرانس اخترشناسى کمبریج در ماه سپتامبر سال جارى ارایه دهند.
----
Bbc