مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1596
|
واحد خبر مركز |
1388/08/30
1040
|
چاپ
شتابگر عظيم سرن تا سال ٢٠١٠ آماده بهرهبرداري كامل خواهد شد
مهندسان سازمان اروپايي پژوهش هاي هسته اي" سرن" موفق شدند دو پرتو پرتون را در جهت عکس يکديگر در دستگاه برخورد دهنده به حرکت درآورند.
در صورتي که از سرگيري فعاليت اين طرح موفقيت آميز باشد، محققان سرن براي افزايش انرژي توليد شده به ميزان يک و دو دهم تريليون الکترون ولت تلاش خواهند کرد.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاي فلکي ـ نجومي به نقل از سايت "bbcnews.com" ، تاکنون بيشترين انرژي که به وسيله يک دستگاه شتاب دهنده ايجاد شده، در شيکاگو و به ميزان يک تريليون الکترون ولت بوده است.
برخورد دهنده بزرگ هادرون، بزرگترين دستگاه ساخت بشر است و در يک تونل زيرزميني 27 کيلومتري در مرز فرانسه با سوئيس قرار دارد.
اين طرح ده ميليارد دلاري با هدف برخورد پرتوهاي پرتون براي بررسي راز خلقت کيهان و بازسازي شرايط انفجار مه بانگ راه اندازي شده است.
محققان مرکز سرن همچنين در اين آزمايشگاه درباره وجود ذرات هيگز بوسون تحقيق خواهند کرد.
محققان بر اين باورند اين ذرات کوچک تر از اتم، در مواد وجود دارند ولي تاکنون نتوانسته اند وجود آنها را ثابت کنند.
"برخورد دهنده بزرگ هادرون" سال گذشته پس از راه اندازي به علت ايجاد اختلال در بعضي از قسمت هايش از کار افتاد.
اختلال ايجاد شده باعث شد حرارت حدود 100 دستگاه توليد کننده ميدان مغناطيسي که در اين دستگاه بايد در درجه حرارت بسيار پايين فعاليت کنند، به 100 درجه سانتي گراد افزايش پيدا کند.
در نتيجه محققان مرکز سرن مجبور شدند پنجاه و سه آهن رباي ابررسانا را جايگزين کنند. وظيفه اين قطعات شتاب دادن به ذرات در حد سرعت نور است.
حلقه اصلي "برخورد دهنده بزرگ هادرون" از 1200 آهن رباي ابررسانا تشکيل شده است.
اين آهن ربا پرتوهاي پرتون را درجهت هاي مختلف و با سرعتي نزديک به سرعت نور منحرف مي کند.
در بعضي از نقاط مشخص شده در طول تونل "برخورد دهنده بزرگ هادرون"، پرتوهاي پرتون با هم برخورد خواهند کرد و انرژي آزاد مي کنند.
لحظه برخورد اين پرتوها را حسگرهاي ويژه اي ثبت مي کنند تا با بررسي آنها دانش فيزيک ارتقا پيدا کند.
نخستين پرتو پرتون در دهم سپتامبر 2008 طول تونل "برخورد دهنده بزرگ هادرون" را طي کرد ولي 9 روز بعد به علت اختلال ايجاد شده، فعاليت اين طرح متوقف شد.