1403/09/05 - 22 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/25
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1574 | واحد خبر مركز | 1388/07/23 1071 | چاپ

سومين المپياد بين‌المللي نجوم و اخترفيزيك، شنبه در تهران آغاز مي‌شود

سومين دوره المپياد جهاني نجوم و اخترفيزيك با شركت تيم‌هاي دانش‌آموزي از حدود بيست كشور جهان از 25 مهرماه تا چهارم آبان ماه در تهران برگزار مي‌شود.

به  گزارش واحد خبر مركز مطالعات و پژوهش هاي فلكي ـ نجومي به نقل ازايسنا، محسن جمالي، رييس ستاد برگزاري المپياد جهاني نجوم و اختر فيزيك 2009 ميلادي كه در نشست خبري برگزاري اين المپياد سخن مي‌گفت، اظهار كرد: المپياد بين المللي نجوم و اخترفيزيك (IOAA) مسابقه‌اي جهاني است كه به منظور ترويج علم نجوم و اخترفيزيك و شناسايي استعدادهاي درخشان در بين دانش آموزان جهان برگزار مي‌شود.

وي افزود: اين رويداد علمي، فرصتي را فراهم مي‌كند تا علاقمندان به دانش نجوم در فضايي دوستانه با توانمندي‌ها و استعدادهاي يكديگر آشنا شوند. همچنين فرصتي را براي كشور ما به عنوان ميزبان فراهم مي‌كند تا از حضور نمايندگان جوان كشورها در راستاي توسعه و ترويج توانمندي‌ها و نقش تاريخي خود در شكل گيري نجوم و همچنين معرفي فرهنگ اصيل ايراني خود به نحو مطلوبي بهره برداري كنيم.

 

واگذاري ميزباني المپياد جهاني فيزيك 2023 به ايران

سرپرست باشگاه دانش پژوهان جوان ادامه داد: خوشبختانه ميزباني مطلوب المپياد جهاني فيزيك در سال 2007 ميلادي گام موثري در ايجاد نگرش مثبت جهانيان به جامعه اسلامي ايران بوده و پذيرش ميزباني المپياد جهاني نجوم و اخترفيزيك از سوي دبيرخانه بين المللي المپياد نجوم و همچنين ارسال نامه تشكر آميز از سوي گردانندگان المپيادهاي جهاني براي ميزباني موفق سي و هشتمين المپياد جهاني فيزيك و پيشنهاد ميزباني مجدد اين المپياد در سال 2023 گوياي نگرش مثبت و درك توانمندي‌هاي فرهنگي و مديريتي كشور به ما محسوب مي‌شود.

جمالي تصريح كرد: از سوي ديگر، كسب رتبه اول تيم ملي نجوم كشورمان در مسابقات جهاني اوكراين در سال 2007 ميلادي و كسب رتبه‌هاي برتر در مسابقات تايلند و اندونزي بيانگر وجود استعدادهاي برتر دانش‌آموزانمان در اين حوزه علمي است كه با نگاهي به تاريخ و حضور منجمان ايراني و اسلامي مي‌توان به توانمندي‌ها و استعدادهاي دانشمندان كشورمان در توسعه و ترويج اين علم اميدوار بود.

به گفته رييس ستاد برگزاري سومين المپياد جهاني نجوم و اخترفيزيك، برگزاري اين المپياد جهاني در كشور فرصت مناسبي را در راستاي توسعه و معرفي دستاوردهاي آن فراروي مسئولان قرار خواهد داد كه اميدواريم به نحو مناسب از آن بهره برداري شود.

وي خاطر نشان كرد: المپياد جهاني نجوم در مقايسه با ساير المپيادها مثل المپياد رياضي كه تابستان امسال پنجاهمين دوره آن با حضور 105 كشور برگزار شد، المپياد نوپايي است و لذا در سومين المپياد دانش‌اموزي نجوم تنها 20 كشور شركت دارند.

جمالي با بيان اين كه از هر كشور حداكثر پنج دانش آموز عضو تيم ملي هستند، رنج سني دانش آموزان حاضر در المپياد جهاني نجوم و اختر فيزيك را بين 16 تا 18 سال خواند و گفت: بلاروس، لهستان، برزيل، چين و كره جنوبي از جمله كشورهايي هستند كه حضور آنها در المپياد نجوم و اخترفيزيك 2009 قطعي شده است.

سرپرست باشگاه دانش پژوهان جوان درباره محل برگزاري اين المپياد گفت: با بررسي تجربيات موجود در المپياد فيزيك 2007 اصفهان و فضاهاي متعددي كه در اختيار وزارت آموزش و پرورش است، مناسبترين مكان براي برگزاري اين رويداد علمي مهم، مجتمع فرهنگي شهيد باهنر تشخيص داده شد كه امكانات خوابگاهي، سالن‌ها و همچنين فضاهاي ورزشي اين مجتمع در طول برگزاري در اختيار شركت كنندگان المپياد خواهد بود.

به گزارش ايسنا، وي با بيان اينكه المپياد جهاني نجوم و اختر فيزيك از دو بخش اصلي تشكيل شده است، گفت: بخش اول مسابقه، نظري است كه دانش آموزان بايد به 18 سوال تئوري از قبل تعيين شده پاسخ بدهند. بخش دوم اين رقابت علمي به صورت عملي است كه دانش آموزان بايد با رصد نجومي و استفاده از تلسكوپ‌ به مسائل پاسخ دهند.

جمالي ادامه داد: با توجه به اينكه آزمون رصد نياز به آسمان صاف و بدون آلودگي نوري دارد استان سمنان انتخاب شد كه كاروانسراي عباسي ده نمك به لحاظ دارا بودن استانداردهاي آزمون رصد به عنوان محل برگزاري آزمون رصد انتخاب شده است.

رييس ستاد برگزاري المپياد جهاني نجوم و اختر فيزيك خاطر نشان كرد: 100 عضو هيات علمي دانشگاه‌هاي كشور به همراه 40 عضو هيات علمي كه به همراه تيم‌ها به كشورمان سفر مي‌كنند، كميته علمي مسابقات را تشكيل مي‌دهند كه در نهايت با بررسي پاسخ‌هاي دانش آموزان به سوالات، نفرات برتر انتخاب خواهند شد.

 

وي ادامه داد: بودجه در نظر گرفته شده براي اين المپياد 600 ميليون تومان بود كه با توجه به برنامه ريزي‌هاي انجام شده،‌ اين امكان وجود دارد كه از ساير منابع نيز استفاده شود.

جمالي در خصوص اهداف برگزاري اين المپياد نيز توضيح داد: گسترش علوم پايه در بين دانش آموزان و ايجاد دوستي بين كشورهاي مختلف از مهمترين اهداف برگزاري اين المپياد به شمار مي‌رود. همچنين برگزاري المپياد‌ها به دنبال اين است تا مقوله نجوم مورد توجه مسئولان كشورها قرار بگيرد.

 

تدوين پيش‌نويس كتاب درسي نجوم

وي خاطرنشان كرد: اميدواريم برنامه نجوم در برنامه‌هاي وزارت آموزش و پرورش مورد توجه جدي قرار بگيرد كه از اين رو سازمان پژوهش و برنامه ريزي آموزشي طرحي را براي تاليف كتاب يا ورود اين علم در متون آموزشي ارائه داده است كه البته پيش نويس اين كتاب نيز آماده شده كه قطعا نياز به مكانيزم‌ها و امكانات ارائه اين درس در تمامي استان‌ها از جمله اقداماتي بوده كه باعث شده اين كتاب همچنان در كتب درسي تدريس نشود.

حسين زاده، دبير برگزاري ستاد المپياد جهاني نجوم و اختر فيزيك گفت: از برنامه‌هاي جانبي اين المپياد تور بازديد از موزه‌ها و اماكن عمومي كشور است. همچنين تيم‌هاي شركت كننده از بيت حضرت امام (ره) نيز بازديد خواهند كرد.