دانشمندان ميگويند: حتي خورشيد ساكت و آرام هم ميتواند با كمند بادهاي قدرتمند و سركش به زمين تازيانه بزند.
اين پژوهشگران در يك مطالعه جديد دريافتهاند كه خورشيد حتي در مرحله آرام از چرخه خورشيدي 11 ساله خود ميتواند با بادهاي قدرتمند زمين را مورد حمله قرار دهد و در نتيجه در خطوط ارتباطاتي ، هوانوردي و برق اختلال ايجاد كند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاي فلکي ـ نجومي به نقل از سايت "reuters.com" ، ناظران تحقيقاتي در ابتدا از تعداد لكههاي خورشيدي بر سطح خورشيد براي اندازهگيري فعاليت اين ستاره غول پيكر استفاده ميكردهاند.
تعداد اين لكههاي خورشيدي به نقطه اوجي ميرسد كه نقطه حداكثر خورشيدي نام دارد و سپس در طول يك چرخه به نقطه حداقل ميرسد.
در نقطه اوج پرتوهاي خورشيدي شديد و توفانهاي ژئومغناطيسي مقدار وسيعي از انرژي را به درون فضا شليك ميكنند كه اين پديده ميدانهاي مغناطيسي محافظ زمين را تحت تاثير قرار ميدهد، به ماهوارهها ضربه وارد ميكند، ارتباطات زميني را دچار اختلال كرده و باعث بروز «شفق»هاي رنگارنگ ميشود، اما در يك تحقيق جديد، دانشمندان مركز ملي تحقيقات اتمسفريك در آمريكا دانشگاه ميشيگان دريافتهاند كه زمين در سال گذشته به رغم يك مرحله غير معمول از سكوت خورشيدي با بادهاي خورشيدي عظيم بمباران شده است.
سارا گيسبون در مركز رصدخانه هاي آلتيتود و سرپرست اصلي اين تحقيق ميگويد: خورشيد باز هم ما را شگفت زده كرد و ما حيرت زده شاهد اين بوديم كه بادهاي خورشيدي ميتوانند مانند يك شلنگ آتشزا حتي زماني كه در ظاهر هيچ لكه خورشيدي وجود ندارد، زمين را مورد اصابت قرار دهند.
در اين تحقيق، دانشمندان مقياسهاي حاصل از مداخله حداقل خورشيدي در سال 2008 را با مقياسهاي آخرين حداقل خورشيدي در سال 1996 مقايسه كردند.
اين مطالعه نشان داد با وجودي كه نقطه حداقل خورشيدي فعلي داراي لكههاي خورشيدي كمتري در مقايسه با 75 سال گذشته بوده، اما تاثير خورشيد روي كمربند تشعشعي خارجي زمين در سال گذشته بيش از سه برابر شديدتر از سال 1996 بوده است. به بيان ديگر با وجودي كه سال گذشته، تعداد لكههاي خورشيدي نسبت به سال 1996 كمتر بوده، اما تاثير تشعشعي خورشيد روي زمين سه برابر بيشتر بوده است.
محققان ميگويند: به نظر ميرسد كه اين تغييرات به ساخت كنوني خورشيد مربوط ميشود.