1404/01/31 - 21 شوال 1446 - 2025/04/20
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1539 | خبر تصویری | 1388/05/25 1619 | چاپ

اختلاف نظر مراجع در زمینه رویت هلال ماه امری طبیعی است

مدیر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی و نجومی اختلاف نظر مراجع در اعلام لحظه رویت هلال ماه را امری طبیعی دانست كه باید از آن تبعيت كرد.

محمد صالح نجف امروز در گفتگو با خبرگزاری شبستان در قم گفت: در دین مبین اسلام احکام مختلفی در موارد گوناگون وجود دارد که در اکثر مواقع شاهد اختلاف نظر مراجع در برخی از این احکام هستیم.

وی افزود: این اختلاف نظرها از جمله مسائل همیشگی در میان مراجع تقلید است که باعث پویایی هر چه بیشتر اسلام نسبت به سایر ادیان است.

به  گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاي فلکي ـ نجومي به نقل از خبرگزاری شبستان،  وی با اشاره به نزدیک شدن ماه مبارک رمضان و افزایش حساسیت ها در مورد رویت هلال ماه گفت: یکی از مسائلی که شاهد اختلاف نظر مراجع هستیم همین مسئله دیدن هلال در آغاز و پایان ماه ضیافت الهی است.

مدیر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی و نجومی ادامه داد: اختلاف فتوای مراجع در این مورد مثل اختلاف نظر در بقیه احکام شرعی امری طبیعی و نتیجه تحقیقات و مستندات آنهاست که هر کدام به یک نتیجه مشخص رسیده اند.

وی در بیان عوامل زمینه ساز این اختلاف ها در اعلام لحظه رویت هلال گفت: برخی مراجع قائل به رویت هلال به چشم مسلح نیستند و این در حالی است که برخی دیگر از مراجع رویت هلال با چشم مسلح را قبول دارند.

وی بحث تعدد آفاق را از دیگر عوامل زمینه ساز اختلاف نظر مراجع در رویت هلال عنوان کرد و افزود: برخی مراجع، ایران و کشورهای همجوار را دارای یک افق می دانند و اگر به طور مثال در یکی از کشورهای همسایه هلال دیده شود این حکم را به افق ایران هم نسبت می دهند، که البته در طرف مقابل برخی مراجع نیز این روش را تایید نمی کنند.

نجف خاطر نشان کرد: شب مشترک از دیگر نمونه ها در این زمینه می باشد که با توجه به وحدت افق برخی مناطق با یکدیگر اگر ماه در منطقه ای رویت شود که شب آن منطقه با مناطق دیگر همزمان باشد در آن مناطق نیز به حکم همان منطقه اول عمل می شود که البته همه مراجع نیز این حکم را قبول ندارند.

وی با اشاره به هم افق دانستن سه قاره کهن توسط برخی از مراجع گفت: بنابر این نظر اگر هلال در هریک از این قاره ها رویت شود برای دو قاره دیگر نیز سندیت دارد ولی این حکم قاره های جدید آمریکا و اقیانوسیه را شامل نمی شود.

وی افزود: از دیگر موارد اختلاف نظر در اعلام زمان آغاز ماه مبارک رمضان و یا عید سعید فطر در نزد مراجع به عرض جغرافیایی منطقه مورد نظر دلالت می کند.

وی ادامه داد: طبق نظر برخی از فقها اگر هلال ماه در عرض های پایین جغرافیایی مشاهده شود، نمی توان گفت که حتما هلال ماه در عرض های بالاتر هم رویت می شود و باید به طور جداگانه در این مناطق به رصد هلال پرداخت.