مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1470
|
واحد خبر مركز |
1388/01/09
495
|
چاپ
آیا در ایران سیاستگذاری علمی در بخش نجوم داریم؟!
دکتر حبيب خسروشاهي دانشيار پژوهشگاه دانش هاي بنيادي و مدير علمي رصد خانه ملي ايران در پاسخ به اين سوال گفت : من بهعنوان يك منجم حرفهاي ميگويم در ايران
چيزي به نام سياستگذاري نجوم نداريم ولي فعاليت در نجوم داريم. سياست به اين معني كه بايد يك چشمانداز داشته باشيم كه به ما بگويد در آينده چه كار ميخواهيم بكنيم ؟ چرا بايد به نجوم توجه كنيم؟و يك نقشه راه برايش تعيين كنيم؛ يعني به كجا و طي چه مدت و در چه مقطع زماني ميخواهيم برسيم؟ نداريم.
چنين چيزي براي نجوم در ايران وجود ندارد.اولين سياستگذاري نجوم را بنده به سفارش دكتر منصوري نوشتهام كه كاملا پيشنويس است. در يكي، دو گردهمايي در ايران آن را ارائه دادهام اما درخواست رسمي از من نشده كه چنين كاري را بكنم، منتهي چون از من خواسته شده بود يك چشمانداز در زمينه نجوم براي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي تهيه كنم اين را كليتر ديدم كه يك بخش براي اين پژوهشگاه مذكور و يك بخش براي كل ايران باشد.
اينكه چرا اين كار از من خواسته شده بود به اين دليل بود كه مؤسسهاي كه من در اروپا برايشان كار ميكردم مسئول تدوين چشمانداز و نقشه راه نجوم در اروپا بود. اين فعاليت حدود 2 سال طول كشيد. وقتي اروپا تصميم گرفت طرح SKA را توسعه بدهد در مشاركت با آمريكا قرار گرفت، لذا استنباط من از چشمانداز نجوم اروپا به نام استرونت، اين است كه اين برنامه به نوعي تمام دنيا را درگير ميكند.
نقشه راه نجوم اروپا حدود 230صفحه است، چشمانداز نجوم اروپا نيز حدود 200 صفحه است. اين اسناد توسط منجمين و متخصصين نجوم در سراسر اروپا تهيه شده و مشخصكننده آينده اين علم براي 10 سال پيش رو است. اجزاي اين اسناد شامل امكانات موجود، بودجهها و طرحهاي توسعه است و اروپا ميداند كه تا 10 سال آينده در نجوم كجا خواهد بود.
منبع:همشهري آن لاين