مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
140
|
اخبار |
1384/04/13
793
|
چاپ
شمارش معکوس برای«برخورد عمیق»
در حالیکه تنها یک روز به پایان سفر ١٧٢ روزه فضاپیمای برخورد عمیق (Deep impact) ناسا به سوی دنبالهدار تمپل ١ مانده است، این فضاپیما برخوردگر خود را در ساعت ٧/١١ بعد از ظهر به وقت اقیانوس آرام (حدود ٩ و ٣٠ دقیقه صبح به وقت ایران) با موفقیت شلیک کرد.
به گزارش سرویس «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، برخوردگر فضاپیمای «برخورد عمیق» هنگام شلیک در فاصله ٨٨٠ هزار کیلومتری دنبالهدار تمپل ١ قرار داشت.
فضاپیمای ناسا طی ماموریت خود، شیای برخوردی به اندازه یک ماشین لباسشویی را به سوی جرم آسمانی شلیک کرد. این ماموریت برای کشف ناشناختههای دنبالهدار صورت میگیرد.
اگر همه چیز طبق برنامه پیش رود، تا ساعاتی دیگر ( حدود ١٠ و ٢٠ دقیقه صبح دوشنبه، ١٣ تیرماه) برخورد شلیک شده از فضاپیمای «برخورد عمیق» (Deep Impact) ناسا به دنباله دار «تمپل١» برخورد میکند و مرحله اصلی این ماموریت ٢٦٧ میلیون دلاری ناسا آغاز میشود.
با اصابت «برخوردگر» ٣٧٠ کیلوگرمی به سوی هسته دنباله دار دهانهای برخوردی ایجاد میشود که اندازه آن ممکن است به اندازه یک خانه تا یک زمین فوتبال باشد.
مسئولان طرح ابعاد دهانه برخوردی را ٢٥ مترعمق و ١٠٠متر قطر پیش بینی می کنند اما این فقط یک تخمین است. همچنین طبق پیش بینی های انجام گرفته انرژی حاصل از برخورد، معادل انفجار پنج تن TNT است.
این در حالیست که تنها ٦ ساعت مانده به شلیک نهایی، فضاپیمای ناسا مسیر شلیک خود را برای چهارمین بار با موفقیت اصلاح کرد.
شلیک ٣٠ ثانیهای برخوردگر ناسا باعث تغییر سرعت تا یک کیلومتر در ساعت شد. سرانجام پس از اصلاح مسیر شلیک گلوله، متخصصان پرتاب برخوردگر گامهای نهایی برای شلیک آن را در بر داشتند.
در ساعت ١٠:12 بعد از ظهر به وقت روز اقیانوس آرام باتریهای سیستم برخوردگر فعال شد. این باتریهاکل قدرت مورد نیاز برای شلیک را فراهم میکند.
به گزارش ایسنا، به منظور عملیات رهاسازی برخوردگر، دو انفجار مجزا با باز کردن دو فنر متصل به فضاپیما دو کاوشگر با سرعت ٣٥ سانتیمتر در ثانیه به سوی جرم آسمانی پرتاب شدند.
با تقرب فضاپیمای ناسا و سرعت ١٠ کیلومتر در ثانیه برخوردگر، تنها پس از ١٢ دقیقه پس از شلیک برخوردگر، مانور هوایی ١٤ دقیقهیی کاوشگر آغاز شد. این ماموریت بیسابقه و اکتشافی ناسا به سطح زیرین دنبالهدار تمپل ١ اطلاعات ارزشمندی را در خصوص سطح دنبالهدار به زمین مخابره میکند.
رییس پروژه اکتشافی برخورد عمیق با اشاره به اطلاعاتی مفیدی که از بررسی دنبالهدار تمپل در اختیار بشر قرار میگیرد، تاکید کرد: هیچ کدام از نگرانیهای موجود در خط مشی برنامه و ماموریت ما تاثیری نداشته است.
-----
Isna.ir