مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1389
|
واحد خبر مركز |
1387/06/12
483
|
چاپ
مکان نهایی رصدخانه طی هفتههای آینده مشخص می شود
مسوول بخش مهندسی رصدخانه ملی ایران اعلام کرد: مکان نهایی احداث رصدخانه طی هفتههای آینده مشخص می شود.
سپهر اربابی بیدگلی، دکترای کیهانشناسی از دانشگاه پتسدام آلمان و مسوول بخش مهندسی طرح رصدخانه ملی ایران با اشاره به برگزاری دومین سمینار چگونگی پیشرفت این طرح با حضور متخصصان خارجی گفت: نخستین کارگاه علمی طرح رصدخانه ملی با هدف تدوین و معرفی اهداف علمی طرح برگزار و طی آن پیشنهادات منجمان ایرانی جمعآوری شده و در سند اهداف علمی رصدخانه ملی ایران لحاظ شد.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "www.isna.ir" ، در کارگاه دوم نیز که هفته جاری بر اساس سند اهداف علمی رصدخانه ملی ایران برگزار شد، طراحی و ساخت آشکارسازها و پارامترهای تلسکوپ مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا براساس پیشنهادات علمی منجمان به سمت طراحی آن برویم.
به گفته وی ، 20 منجم ایرانی و حدود 10 نفر منجم بینالمللی در این کارگاه علمی شرکت داشتند.
دکتر اربابی با بیان این که تلسکوپ رصدخانه ملی ایران، سه متر قطر خواهد داشت، خاطرنشان کرد: البته درباره آرایش اپتیکی تلسکوپ هنوز به توافق نهایی نرسیدهایم. در این رابطه دو گزینه اصلی مطرح است اول این که در کنار آینه اصلی یک آینه ثانویه محدب باشد که این امر به کوچک بودن تلسکوپ کمک میکند و به لحاظ ساخت، طراحی و بهرهبرداری مزایای مختلفی دارد، اما گزینه دوم این است که آینه ثانویه تلسکوپ به صورت مقعر ساخته شود که منجر به افزایش طول تلسکوپ میشود، اما از نظر بهرهبرداری ها در آینده به خصوص در زمینه اپتیک تطبیقی به نفع ما خواهد بود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه دانشهای بنیادی با بیان این که ایده ساخت رصدخانه ملی ایران به 40 سال پیش برمیگردد، اظهار کرد: پس از مدتی، دو رصدخانه در شیراز و تبریز در دهه 50 ساخته شد، اما پس از گذشت بیش از 30 سال از ساخت آنها، این دو رصدخانه جوابگوی نیازهای منجمان ایران نیستند، بنابراین از حدود 15 سال پیش، منجمان ایران به فکر ساخت یک رصدخانه مدرن افتادند.
وی ادامه داد: مطالعات مکانیابی این طرح اواخر دهه 70 شمسی تحت سرپرستی دکتر نصیری شروع شد. ابتدا مطالعات هواشناسی آغاز و مطالعات هواشناسی چندین ایستگاه هواشناسی را جمعآوری کردند که در نهایت نقاط مناسب در کشور شناسایی شد.
دکتر اربابی بیدگلی با اشاره به این که چهار نقطه از کشور از روی مطالعات هواشناسی و لرزه شناسی انتخاب شد، تصریح کرد: پس از این موضوع، تیمهای نجومی برای اندازهگیری آشفتگی جو توسط وسیلهای به نام «دیم» در این چهار نقطه مستقر شدند؛ بنابراین دو نقطه شامل قلههای اطراف کلاه برفی و رشته کوه کرکس و دومی قلههای دینوا بین قم و کاشان مشخص شدند؛ البته تا چند هفته آینده با تکمیل مطالعات دکتر نصیری مکان نهایی رصدخانه ملی ایران تعیین میشود.