1403/09/05 - 22 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/25
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1381 | واحد خبر مركز | 1387/06/10 624 | چاپ

بزرگترین ساعت آفتابی کشور درتهران

استاد دالکی با اشاره به این که ساعت آفتابی واقع در بوستان با اختلاف دو دقیقه زمان خورشیدی را نشان می‌دهد، ازتخریب برخی از ساعت‌های آفتابی موجود در سطح شهر تهران ابراز نگرانی کرد و گفت: تاکنون شش ساعت آفتابی نصب شده در پارک‌های معین، فتح، آزادی، هاشمی، مهر و ارغوان به علت جنس نقره و برنزیشان تخریب شده‌اند.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "www.isna.ir" ، احمد دالکی از پیشگامان نجوم آماتوری ایران در افتتاح بزرگ‌ترین ساعت آفتابی کشور که در بوستان "المهدی"(عج) منطقه 9 شهرداری تهران واقع شده است، با بیان این ‌که ساعت‌های آفتابی از قدیمی‌ترین مصنوعات دست‌ساز بشر است، گفت: پس از گذشت هزاران سال از آغاز اختراع و استفاده ساعت آفتابی همچنان این نوع ساعت‌ها کاربرد دارد.
وی ادامه داد: طبق یک برنامه فرهنگی که از سال 86 طراحی شده بود، شهرداری منطقه 9 تهران توانست برای توسعه برنامه‌های فرهنگی و آموزشی در 14 بوستان از بوستان‌های آن منطقه به نصب ساعت آفتابی اقدام کند.
دالکی تصریح کرد: توزیع جغرافیایی ساعات آفتابی بر اساس قابلیت بوستان‌ها است که تعداد 9 دستگاه ساعت‌های 66 سانتی‌متری در بوستان‌های معین، معلم، هاشمی، ارغوان‌، لادن، فتح، آزادی، مهر و المهدی جنوبی نصب شده و دو ساعت 66 سانتی‌متری دیگر هم در مرکز آموزش‌های اجتماعی استاد معین و محوطه شهرداری منطقه 9 مستقر شده است.
وی درباره ساختار و طرز کار ساعت‌های آفتابی خاطرنشان کرد: هر ساعت آفتابی متشکل از یک صفحه افقی مندرج بوده که بر حسب مورد، زمینه بندی شده است. ساعت آفتابی پارک المهدی(عج) به قطر دو متر می‌تواند تا دقت دو دقیقه زمان خورشیدی را نشان دهد.
وی با بیان این‌که شاخص ساعت‌های افقی به شکلی طراحی می‌شود که به شکل مثلث قائم الزاویه باشد، بیان کرد: زاویه اصلی حاده آن معادل عرض جغرافیایی محل است و نباید به طرزی نصب شود که وتر مثلث در امتداد نصف النهار محل باشد تا ادامه وتر به ستاره قطبی برسد.
دالکی افزود: بر روی هر صفحه از ساعت‌های آفتابی یک منحنی برای تعدیل زمان رسم می‌شود که تفاوت دو زمان یعنی رد زمان ظاهری خورشیدی را با زمان متوسط خورشیدی را نشان می‌دهد.
وی با اشاره به این‌ که این منحنی می‌تواند نشان‌دهنده زمان دقیق اذان ظهر باشد، خاطر نشان کرد: یکی از فواید عملی ساعت‌های آفتابی ارائه دقیق اذان ظهر به وقت محل نصب ساعت است و اذان ظهر به وقت شرعی زمانی است که سایه شاخص نه در سمت چپ و نه در سمت راست بلکه دقیقا در پشت شاخص می‌ماند.
طراح بزرگترین ساعت آفتابی کشور خاطرنشان کرد: از مزایای این ساعت نشان دادن زمان در نیم‌سال اول و دوم سال به صورت مجزاست که اختلاف یک ساعته در دو نیم سال در آن لحاظ شده است.
دالکی با ابراز نگرانی از تخریب برخی از ساعت‌های آفتابی موجود در سطح شهر تهران گفت: تاکنون شش ساعت آفتابی نصب شده در بوستان‌های مختلف به علت جنس نقره و برنزی‌شان تخریب شده‌اند که مجبور به ساخت دوباره آنها با قطعات آهن شده ایم به امید این که آهن به درد کسی نخورد تا آن را تخریب کرده و به فروش برساند!