1403/09/02 - 19 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/22
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
138 | اخبار | 1384/04/13 695 | چاپ

تا ساعاتی دیگر در یک رخداد بی‌سابقه

در این ماموریت بی‌سابقه، فضاپیمای ناسا شیء‌ای برخوردی به اندازه یک ماشین لباسشویی را به سوی دنباله‌دار «تمپل1» شلیک می‌کند تا محتویات درونی آن را آشکار کند.

این نخستین بار است که بشر به طور مستقیم دنباله‌داری را مورد بررسی قرار می‌دهد.

فضاپیمای «برخورد عمیق» که ماموریت آن در نوامبر 1999 تصویب شد برای کشف ناشناخته‌های دنباله‌دارها در 12 ژانویه 2005 ( 23 دی ماه سال گذشته) به سوی این دنباله دار پرتاب شد.

«برخورد عمیق» یکی از ماموریت های اکتشافی ناساست که به سطح زیرین یک دنباله دار دسترسی پیدا می کند (البته نه به طور مستقیم) و از آنجا داده‌ها و اطلاعات ارزشمندی را جمع آوری کرده و حقایق پنهان شده در زیر سطح دنباله دار را آشکار می کند.

در 4 ژولای 2005 ( 13 تیر ماه) ساعت 5 و 52 دقیقه به وقت جهانی فضاپیما به مقصد خود، دنباله دار «تمپل1 » می‌رسد و با پرتاب یک گلوله 370 کیلوگرمی به سوی هسته دنباله دار دهانه‌ای برخوردی ایجاد می کند که اندازه آن ممکن است از یک خانه تا یک زمین فوتبال باشد.

مسئولان طرح ابعاد دهانه برخوردی را 25 مترعمق و 100متر قطر پیش بینی می کنند اما این فقط یک تخمین است. همچنین طبق پیش بینی های انجام گرفته انرژی حاصل از برخورد، معادل انفجار پنج تن TNT است. دانشمندان منتظرند تا ببینند این برخورد چگونه سبب فوران دیگری از غبار تیره سطحی و ذرات تازه سپید یخ در زیر لایه غبار می‌شود و آیا این موضوع سبب افزایش چشمگیر روشنایی دنباله دار می شود یا خیر.

در شامگاه 3 جولای به وقت محلی در جنوب غرب آمریکا هنگامی که فضاپیمای برخورد عمیق ناسا، کاوشگری را برای برخورد با هسته دنباله‌دار «تمپل1» به سویش می‌فرستد، این دنباله‌دار در چشمی تلسکوپ‌های بسیاری خواهد بود.

به گزارش ایسنا، ستاره‌شناسان مطمئن نیستند که تمپل1 پس از برخورد، دقیقا چگونه به نظر خواهد رسید؛ آیا به نحو چشمگیری پرنور خواهد شد یا نه. اما تصاویر ثبت شده توسط دوربین فضایی هابل نشان می‌دهد که فوران یک جت تازه از هسته 12 در 4 کیلومتری دنباله‌دار، نتیجه محتملی خواهد بود.
------
Isna.ir