دادههای ارسالی جدید از مریخ نشین فونیکس نشان میدهد خاک این سیاره شرایط نسبتا مناسبی برای حیات موجودات زنده دارد.
پنجشنبهی هفتهی گذشته، فونیکس(ققنوس) برای نخستین بار بر روی خاک یک سیاره آزمایش شیمیایی مرطوب انجام داد. در این آزمایش آب زمینی با خاک سیاره ترکیب شده و آزمایشاتی بر روی آن انجام میشود تا مشخص شود امکان حیات در آن وجود دارد یا خیر. "مایکل هچ" مدیر بخش میکروسکوپ فونیکس میگوید:" ما سعی داریم بفهمیم ترکیب شیمیایی خاک چیست، چه موادی در آن حل شده است، اسیدی است یا بازی؟"
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی ـ نجومی به نقل از سایت "www.nasa.gov" ، "سام کوناوس"، یکی از رهبران پروژه میگوید:" خاک این ناحیه با خاک سطحی خشک قطب جنوب زمین شباهت دارد و میزان قلیایی بودن آن قابل توجه است. در این نقطهی خاص، حدود 2.5 سانتیمتر زیر سطح، pH خاک بین 8 تا 9 است. نمکهای مختلفی یافت شدهاند که هنوز دقیقا تحلیل نشده است اما میتوان گفت منیزیم، سدیم، پتاسیم و کلر در بین آنها یافت میشود."
وی افزود:" وجود نمک مدرک دیگری برای وجود آب است. همچنین میزان مواد مغذی مورد نیاز برای حیات قابل توجه است. به نظر من مریخ با زمین بیگانه نیست و از نظر ترکیبات معدنی به آن شباهت دارد."
خاک این سیاره شرایط مناسبی برای پرورش حیات دارد. البته هنوز هیچ مدرکی برای اثبات و یا رد وجود حیات در مریخ وجود ندارد.
ابزار دیگر فضاپیما به نام "تگا"(TEGA) نیز در این مدت بیکار نبوده است. این اجاق خاک مریخ را تا 1000 درجهی سانتیگراد گرم کرد و گازهای خروجی را مورد بررسی قرار داد. تحلیل کامل دادههای این اجاق بسیار پیچیده و زمانبر است اما تحقیقات اولیه موارد جالبی را نشان میدهد.
بر طبق دادههای تگا، خاک مریخ در ناحیهی مورد آزمایش در گذشته با آب برهمکنش داشته است. البته مشخص نیست که این برهمکنش در همین ناحیهی قطبی بوده یا این که باد خاک را از جایی دیگر به اینجا آورده است.
هفتهی گذشته نیز عکسهای مریخنشین وجود یخ را در این سیاره تایید کرد.
پس از گذشت حدود 33 روز از این ماموریت 90 روزه، ماموریت به صورت موفقیتآمیزی پیش رفته است. دانشمندان امیدوارند در 60 روز آینده اطلاعات بیشتری از حیات و آب در گذشته و حال مریخ به دست آورند.