دانشمندان اروپایی و آمریکایی اعلام کردند که ماموریت کاوشگر خورشیدی "اولیسه" (ULYSSES) تا دو هفته دیگر (اول جولای) به پایان میرسد.
این کاوشگر طی 17 سال گردش به دور خورشید اطلاعات بی شماری را جمعآوری کرده و تقریبا چهار برابر بیشتر از طول عمر واقعیاش در خدمت دانشمندان بوده است.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "www.space.com" ، پروژه "اولیسه" که نخستین همکاری بزرگ بین سازمان فضایی آمریکا (ناسا) و سازمان فضایی اروپا (اسا) است از سال 1990 آغاز شد.
دیوید سوات وود، رییس بخش علمی سازمان فضایی اروپا (اسا) در بیانیهای به مناسبت پایان این ماموریت، اظهار داشت: ماموریت کاوشگر خورشیدی "اولیسه" (ULYSSES) برای همیشه شیوه نگرش ما را به خورشید و تاثیرات آن روی فضای اطرافش تغییر داد.
ULYSSES که مجهز به 10 وسیله رصد کننده بوده است با 370 کیلوگرم وزن تنها ماهوارهای است که به دور قطب های خورشید چرخیده است.
هدف اصلی این ماموریت کشف مرزها و تاثیر هلیوسفر خورشید بوده است.
یکی از بی شمار یافتههای این کاوشگر آن بوده است که میدانهای مغناطیسی خورشید که تحت تاثیر بادهای خورشیدی هستند، به شیوههایی که پیش از این تصویر نمی شده، به درون منظومه شمسی گسترش پیدا میکنند.
دانشمندان پروژه میگویند: این کشف بسیار حائز اهمیت است و چون تاکید میکند مناطقی از خورشید که قبلا به عنوان منابع احتمالی ذرات خطرناک برای فضانوردان و ماهوارهها محسوب نمیشدند باید در حال حاضر مورد توجه قرار بگیرند.
همچنین دانشمندان در ابتدا تصور میکردند که سرعت بادهای خورشیدی حدود 400 کیلومتر در ثانیه است، اما ULYSSES در طول گردش خورشیدی خود ثابت کرد که سرعت حرکت این بادها تقریبا دو برابر تصور قبلی است.