مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1316
|
واحد خبر مركز |
1387/03/21
524
|
چاپ
اخترشناسان در جستوجوی کوتوله سفید گم شده در فضا هستند
سحابی "SuWt2" که هزار و 500 سال نوری با زمین فاصله داشته و در مسیر صورت فلکی تنطورس قرار دارد، محل گم شدن یک کوتوله سفید است که محققان در پی یافتن آن هستند.
"سو. دبلیو. تی2" دارای یک حلقه درخشان از گاز است که قوسهای عمود بر این حلقه به کمسوترین قسمت این سحابی شکلی شبیه کرم شب تاب داده است.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "www.space.com" ، به نظر میرسد این ذرات درخشان انرژی خود را از یک ستاره که هم اکنون نابود شده و به یک کوتوله سفید تبدیل شده، به دست میآورند. در حالی که اثری از کوتوله سفید در هیچ نقطهای دیده نشده است.
محققان اوایل دهه 90 به کمک ماهواره جستوجوگر مجهز به اشعه ماوراء بنفش متعلق به آژانس فضایی آمریکا (ناسا) مشاهداتی به دست آوردهاند که به نظر میرسد نشانههایی از یک ستاره بیفروغ اما گرم باشد؛ با این حال اثری از تشعشعات ماوراء بنفش دیده نشده است.
در حالی که در مرکز حلقه سحابی دو مورد مشکوک وجود دارد: یک جفت ستاره دوقلوی نزدیک به هم که هر پنج روز یک بار به دور هم میچرخند و هیچکدام از آنها کوتوله سفید مزبور نیست.
این دو ستاره از خورشید ما گرمترند اما گرمای آنها برای آن که بتواند سبب درخشش سحابی "سو دبلیو تی2" شود، کافی نیست و تنها موجی از تشعشعات ماوراء بنفش، همانند آنچه که از کوتوله سفید گم شده ساطع میشد، میتواند این سحابی را دوباره به درخشش وادارد.
تحقیقات اخیر به سرپرستی "کاترین اکستر" و "هاروارد باند" از موسسه علوم تلسکوپی فضایی و گروهی از همکاران آمریکایی وانگلیسی آنها در حال انجام است.
تحلیل دقیق تصاویر و طیف نمایی این دو ستاره دوقلو نشان میدهد، هر این دو ستاره از دیگر ستارههای زنجیر اصلی خود بزرگترند.
این موضوع ممکن است حاکی از شروع حرکت تکاملی آنها برای تبدیل شدن به یک ابر ستاره مشتعل باشد. همچنین به نظر میرسد این جفت ستاره با سرعتی کمتر از حد انتظار به دور هم میچرخند.
ستارهشناسان توضیح سادهای برای این موارد دارند؛ آنها میگویند جفت ستارهیی که در مرکز سحابی "سودبلیوتی 2" قرار دارند، در یک خانواده سه نفره متولد شدهاند.
یک ستاره دیگر با نام فرضی A نیز همراه آنها بوده است.
همچنان که ستارههای دو قلو به دور هم در حال چرخش بودهاند ستاره بزرگتر نیز در فاصلهیی دورتر به دور آنها میچرخیده است در این وضعیت ستاره بزرگ به یک ابر ستاره سرخ تبدیل شده و جفت ستارههای دوقلو را در برگرفته و احاطه کرده است.
گردش آهسته غیر معمول جفت ستارههای A نشانه دیگری از خورده شدن آنها توسط ستاره عظیم است.