در پی بروز مشکلی در سیستمهای مریخنشین فونیکس، نخستین نمونه خاک سیاره مریخ که در دریچه فر آزمایش فضاپیمای فونیکس ریخته شده، به دلایلی نامعلوم وارد دستگاه مورد نظر برای انجام آزمایشها نشده که به گفته دانشمندان ناسا چندین روز برای بررسی این مشکل وقت لازم است.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "www.space.com" ، تصاویر گرفته شده توسط تیم کنترل و نظارتکننده دانشگاه آریزونا بر ماموریت فونیکس در مریخ نشان میدهد یک ظرف پر از خاک این سیاره پس از آن که توسط بازوی هشت فوتی فضاپیما از سطح مریخ برداشته شده، در اطراف و روی در فرو ریخته شده و هیچ مقداری از این نمونه وارد یکی از هشت محفظه حرارت خاک و آزمایش گازها در فضاپیمای فونیکس نشده است.
ویلیام بوینتون از دانشگاه آریزونا آمریکا میگوید: در ظاهر هیچ مشکل خاصی در انتقال خاک توسط بازوی رباتیک فضاپیما دیده نمیشود، نمونه خاک مریخ به درستی از سطح این سیاره برداشته شده و سیستمها نشان میدهند که دستگاه لرزانندهای که به منظور کمک به حرکت خاک به درون فر روی غربال نصب شده است، به درستی کار میکند. با این وجود، چشم الکترونیکی که برای شناسایی و نظارت بر ریخته شدن نمونه خاک به درون محفظه کار گذاشته شده است، وجود هیچ ذرهای از خاک را نشان نمیدهد.
وی خاطرنشان کرد: ما فکر میکنیم که همه دستگاهها به خوبی کار میکنند، اگر چه هنوز کاملا مطمئن نیستیم و کمی در این باره نگرایم و باید قسمتهای دیگر نیز مورد بررسی قرار گیرند.
قرار است تیمهای نظارتی و کنترل کننده آزمایشات در روزهای آتی به بررسی دلایل احتمالی وقوع این مشکل بپردازند.
بوینتون خاطرنشان کرد: این احتمال وجود دارد که ذرات خاک بسیار فشرده و متراکم بوده و به همین دلیل قادر به گذر از صفحه نیستند. زیرا تنها ذرات ریز میتوانند در این صفحه عبور کرده و وارد فرشوند. همچنین ممکن است مشکل در دستگاه لرزاننده باشد که علائمی را مبنی بر کارکرد درست دستگاه میفرستد در حالی که دستگاه به خوبی کار نمیکند. البته حتی اگر فر این آزمایشگاه از کار افتاده باشد، هنوز هفت فر دیگر برای انجام آزمایشها وجود دارند.
در این میان، دانشمندان توجه خود را به استفاده از بازوی کج بیل شکل برای گرفتن تصاویری از فاصله نزدیک از سطح سیاره و انجام حفاریهای بیشتر معطوف کردهاند.
فونیکس حدود دو هفته پیش برای انجام یک ماموریت سه ماهه در قطب شمال مریخ فرود آمده است.
این ماموریت 420 میلیون دلاری با نظارت دانشگاه آریزونا آمریکا و حمایت آزمایشگاه پیشرانش جت آژانس فضایی آمریکا (ناسا) انجام میشود.