باسمه تعالی
مرکز - ویژه
مکان یابى رصد خانه ملى ایران در قم آغاز شد.
چند سالى است که دانشمندان نجوم کشور ساخت رصد خانه اى بزرگ و مجهز به تلسکوپى به قطر حداقل 2 متر را در دستور کار دولت قرار داده اند .
تعیین محل ساخت این رصد خانه در کشور که ساخت آن مستلزم هزینه ى چندین میلیارد ى است ؛خود به تنهایى پروژه اى مستقل بوده و به چندین سال وقت نیاز دارد.
شوراى راهبرى رصد خانه ملى ایران با برگزارى چندین سمینار و با کسب نظر و تجارب مشاورین خبره خارجى چهار منطقه در سطح کشور را از میان حدود 30 نقطه مناسب تشخیص داده که عبارتند ازاستان هاى خراسان جنوبى ، کرمان ، اصفهان و قم
مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکی ـ نجومى در سال 1382 به معاونت پژوهش وزارت علوم تحقیقات و فن آورى اعلام نمود ، آماده است تا در مراحل مختلف مکان یابى با شورا ى راهبرى همکارى نماید . مذاکراتى نیز با دبیر کمسیون مربوطه انجام شد و حتى مباحثى نیز در ارتباط با نقش مرجعیت دینى و استفاده اى که مى تواند از این فناورى داشته باشد و موقعیت ممتاز مرکز در ارتباط حوزه هاى علمیه مطرح گردید و بازدید غیر رسمى نیز از بخشهاى مختلف مرکز و تجهیزات آن در تابستان 82 بعمل آمد و مرکز نماینده اى را براى پیگیرى کار و هماهنگى معرفى نمود.
در تابستان 1383 جناب آقاى دکتر سعدالله نصیرى قیدارى مدیر مکان یابى رصد خانه ملى ایران به همراه تجهیزات براى تعیین نقطه مناسب به قم سفر کرد.
در قم که کوچکترین استان بود حدود ده شبانه روز ، مناطق کوهستانى و ارتفاعات بررسى و آزمایش شد تا نقطه مطلوب براى انجام آزمایش هاى بعدى انتخاب گردید.
در پاییز 83 گروه مکان یابى قم به شرح زیر انتخاب و احکام ماموریت آنها تحویل گردید .
آقاى سید رضا قلمکاریان اصفهانى مدیر گروه
آقاب بیژن سهرابى عضو گروه
آقاى اردلان آرمین عضو گروه
تجهیزات گروه در اسفند 83 تحویل شد و اواخر فروردین گروه در محل نهایى مستقر و شروع بکار کرد.
استاندارى استان قم و اداره کل راه و ترابرى استان قم از نهادهایى هستند که براى استقرار گروه همکارى قابل تقدیرى انجام دادند.