1403/09/02 - 19 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/22
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
12 | اخبار | 1383/04/16 1125 | چاپ

«کاسینی» دقیقترین تصاویر را از سطح قمر «تیتان» ارسال کرد

تصاویر تازه «کاسینی» از «تیتان» جزئیات تازه و عجیبی را از سطح این قمر و یک تکه ابر متان را در جو آن نشان می‌دهند اما نشانه‌ا‌ی از دریاهای هیدروکربن‌های مایع یافت نشده است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، فضاپیمای کاسینی تصاویر تازه‌ای از قمر اسرار آمیز زحل «تیتان» تهیه کرده‌است. دوربین‌های کاسینی می‌توانند در جو غلیظ تیتان نفوذ کنند و تصاویری را از سطح عجیب این دنیای سرد بگیرند. در تازه‌ترین این عکس‌ها جزئیاتی از سطح قمر به همراه یک لایه ابر متان دیده می‌شود. اما هنوز ابزارهای کاسینی نتوانسته‌اند بازتاب‌هایی از سطح دریاچه‌هایی از هیدروکربن‌های مایع را آشکار کنند.
دانشمندان تصور می‌کنند اقیانوس‌هایی از هیدروکربن‌های مایع بر سطح تیتان جریان دارد. اما از دید کاسینی، درست مثل زمانی که به از هواپیما به زمین می‌نگریم و از دید ما خورشید مانع از تلالو رودخانه‌ها و دریاچه‌ها می‌شود، بازتاب نور از دریاهای تیتان فقط ممکن بود در یک درصد از سطح قابل رویت قمر آشکار شود.
به گزارش ماهنامه نجوم، یکی از اعضای گروه طیف‌نگاری فروسرخ کاسینی می‌گوید: «اگر 30 بار تلاش کنیم و چیزی نبینیم، نگران خواهیم شد.»
احتمال قوی وجود دارد که نقطه‌ای که این بار کاسینی می‌توانسته بررسی کند، قاره یا منطقه‌ای خشک بوده باشد. «پس سیاره ممکن است منابع عظیمی مایعات داشته باشد و ما فقط با بد شانس بوده باشیم. با بررسی فقط یک درصد از سیاره نمی‌توانیم هیچ نتیجه‌ای بگیریم.»
کاسینی یک روز بعد از ورود به مدار زحل برای اولین بار به تیتان نزدیک شد و از فاصله بیش از 320 هزار کیلومتری آن گذشت. فضاپیما بار دیگری که به تیتان نزدیک شود €? در پاییز €? از فاصله فقط 1200 کیلومتری آن پرواز می‌کند.
تصاویر کاسینی از تیتان همه را به هیجان آورده است. این‌ها دقیق ترین تصاویر‌ی‌اند که تاکنون از این قمر تهیه شده‌اند.
تغییرات در شکل و حرکت ابرها حدود 15 کیلومتر بالای سطح، در جو غلیظ نیتروژن تیتان، طی عکس‌هایی که به مدت پنج ساعت گرفته شده‌اند، به خوبی آشکار‌اند. این ابرها از نظر هواشناسی جالب توجه اند، ممکن است طوفان‌هایی را پدید آورند، ممکن است این ابرها به عارضه‌ای روی سطح قمر هم مربوط باشند. باد هوایی را که با متان مرطوب شده به نقطه‌ای می‌برد که بتواند میعان یابد و تبدیل به ابر شود.
خبر دیگر اینکه کاسینی هنگام عبور از صفحه حلقه‌های زحل 100 هزار بار با ذراتی به اندازه یک هزارم میلیمتر تا یک دهم برخورد کرده است. کاسینی با سرعت 53 هزار متر بر ساعت از بین دو حلقه F و G گذشت، محلی که تصور می‌شد عاری از ذرات بزرگی است که بتوانند آسیبی جدی به فضاپیما وارد کنند. در هنگام عبور آنتن بشقابی بزرگ کاسینی مثل یک سپر محافظ در مقابل ذره ها قرار گرفت. هر ذره‌ای که به آنتن می‌خورد یک پالس الکتریکی ایجاد می‌کرد. کاسینی حدود 680 ضربه را در هر ثانیه تجربه کرد. هیچ کدام از این برخوردها آن چنان بزرگ نبوده‌اند که بتوانند آسیبی جدی به فضاپیما وارد کنند.
---------
Isna.ir