1403/09/05 - 22 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/25
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1066 | واحد خبر مركز | 1386/06/24 534 | چاپ

پس از مرگ خورشید، کره زمین احتمالا به کل از بین نخواهد رفت

ستاره‌شناسان سیاره‌ای مشابه زمین را کشف کردند که پس از مرحله مرگ ستاره خود، همچنان باقی مانده است. این نخستین باری است که سیاره‌ای کشف می‌شود که از مرحله باصطلاح "غول سرخ" خود که در آن ستاره پیر، منبسط می‌شود و اجرام چرخنده در اطرافش را می‌بلعد، جان به در برده است.
کشف این سیاره گازی غول آسا که سه برابر سیاره مشتری است، منظری از آینده منظومه شمسی و آنچه با پیر و متلاشی شدن خورشید در زمین اتفاق خواهد افتاد، ارائه می‌دهد.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "reuters" ، دانشمندان دریافتند این سیاره حدود چهار هزار و 500 سال نوری از زمین فاصله دارد. این سیاره نیز زمانی در فاصله کنونی زمین با خورشید ما (حدود هشت دقیقه نوری) به دور ستاره خود می‌چرخیده، اما سپس از مسیر خود خارج شده است.
"جاناتان فورتنی" محقق ناسا در نشریه نیچر نوشت، اکنون، این تنها منظومه سیاره‌ای کشف شده‌ای است که از مرحله "غول‌سرخ" خود جان به در برده است.
این کشف نه تنها در مورد منظومه شمسی ما که در آن عطارد، زهره و حتی زمین در نهایت توسط خورشید که هنگام مرگ، سرخ و منبسط می‌شود، بلعیده خواهند شد، بلکه در مورد منظومه‌های دیگری که در همسایگی ما قرار دارند، اطلاعاتی را در اختیار دانشمندان قرار می‌دهد.
دانشمندان حدود 250 سیاره را شناسایی کرده‌اند که دور ستاره‌هایی غیر از خورشید ما می‌گردند. اغلب آنها از طریق اندازه‌گیری هایی غیرمستقیم مانند تغییرات جزیی در حرکت یک ستاره کشف شده‌اند.
"دان کورتز" اخترفیزیک شناس دانشگاه لانکشایر گفت این گروه تحقیقاتی سیاره مذکور را بطور تصادفی و هنگامی که در حال بررسی ستاره مادر آن موسوم به "Pegasi "V 391بودند، کشف کردند.
امواج صوتی در این ستاره آن را به تغییراتی نبض مانند واداشته و هر دقیقه روشنایی آن را تغییر می‌داد. با مشاهده این تغییرات ستاره‌شناسان می‌توانند سرعت صوت را با هدف دیدن درون ستاره، اندازه‌گیری کنند.
این گروه دریافت ستاره Pegasi V 391در میانسالی خود زمانی که وارد فاز "غول‌سرخ" شد و پیش از آنکه شعاع خود را تا بیش از 100 برابر منبسط کند، جرمی برابر جرم خورشید داشت. انتظار می‌رود خورشید این کار را در پنج میلیارد سال انجام دهد.
محققان می‌گویند ستاره مادر این سیاره جرم خود را از دست داد و نیروی گرانشی آن برای جذب آنقدر کم شد باعث شد که سیاره فقط اندکی از مسیر خود منحرف شود و علت باقی‌ماندن این سیاره همین امر بوده است.
به گفته کورتز، زمانی که خورشید (که دانشمندان فکر می‌کنند 30 درصد بزرگتر از زمان به وجود آمدن آن است) تمامی هیدروژن خود را از دست دهد و در طول مرحله غول‌سرخ، منبسط شود، زمین نیز احتمالا به همین دلیل از نابودی کامل نجات خواهد یافت.
آینده‌زمین آنست که گرمای خورشید، اقیانوس را به جوش آورد، اما سنگهای داغ از این نابودی جان سالم به در می‌برند.