هم اندیشی مبانی فقهی رؤیت هلال چالشها و راه کارها با محورهای چهارگانه اعتبار و عدم اعتبار اشتراک آفاق، تعارض شهادت شهود و نظر منجمان و اهل فن، اعتبار و عدم اعتبار چشم غیرمسلح، اختلاف و ثبوت هلال و ثبوت اول ماه قمری با حکم حاکم در پژوهشکده فرهنگ و علوم اسلامی قم برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مرکز خبر حوزه، در این هم اندیشی حجتالاسلام والمسلمین فاضل لنکرانی با تبیین انظار علماء در بهره مندی از ابزار نوینی همچون دوربین و تلسکوب در رؤیت هلال به پیشینة تاریخی این مسئله پرداخت.
وی با اشاره به اطلاعات موجود در روایات پیرامون رؤیت هلال در ابتدای ماه قمری گفت: از مزایای فقه شیعی پویایی آن است و اگر فقه را محدود به مباحثی چون انصراف متون فقهی به احکام خاص کنیم در این صورت پویایی فقه شیعه از بین خواهد رفت.
حجتالاسلام رضا اسلامی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فقه دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و دبیر این نشست علمی، با اشاره به اهمیت تشخیص رؤیت هلال در مبانی اسلام گفت: مشکل ثبوت هلال، امر جدیدی نیست بلکه در طول تاریخ همواره وجود داشته است و در این راستا انظار و اقوال بسیاری نیز نقل شده است.
وی بررسی مسائل شرعی رؤیت هلال را از وظائف و شئونات حوزههای علمیه و فقها دانست و گفت: می توان در مباحث علمی و نجومی که از قلمرو شرع خارج است، از کارشناسان غیر حوزوی نیز بهره مند شد و در این راستا نیز سومین نشست تخصصی پیرامون مباحث فلکی و نجومی در تهران برگزار شد.
در ادامه این نشست، حجتالاسلام اصفهانی از مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی ـ نجومی آیتاللهالعظمی سیستانی، حجتالاسلام نیکزاد از اساتید و پژوهشگران حوزوی، حجتالاسلام ناطقی مسئول پژوهشکده احیاء التراث، محمد سند از اساتید و محققین حوزه، حجتالاسلام موحدی نژاد عضو دفتر مطالعات فلکی نجومی مقام معظم رهبری به تبیین دیدگاههای خود در محورهای چهارگانه این نشست پرداختند.
خاطرنشان می شود: مجموعه میراث فقهی تحت عنوان رویت التراث با پرداختن به چهل موضوع فقهی، گنجینه ارزشمندی است که موضوع دوّم آن به بحث پیرامون رؤیت هلال پرداخته و تمام مباحث هلال را در زمینه های مختلف جمع آوری و مورد کنکاش قرار داده است.