1403/09/04 - 21 جمادى الاولى 1446 - 2024/11/24
العربیة فارسی

Astronomical Research Center (A.R.C.)

مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1039 | واحد خبر مركز | 1386/06/06 664 | چاپ

ساخت لباس‌های جدید فضایی با الگو گرفتن از پوشش مرد عنکبوتی

دانشمندان موسسه فن‌آوری ماساچوست(MIT) در آمریکا در تلاش برای طراحی نوع جدیدی از لباس‌های فضایی هستند که به فضانوردان امکان می‌دهد در فضا تحرک بیشتری داشته باشند.
دکتر داوا نیومن، استاد سیستم‌های مهندسی فضایی و فضانوردی در این موسسه مشغول طراحی یک لباس فضایی زیبا و پیشرفته موسوم به "بیوسوئیت" است که از ترکیب نایلون و اسپاندکس ساخته می‌شود.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "isna" ، به عقیده وی، در طول 40 سال سفر انسان به فضا، لباس‌های فضایی تغییرات اندکی داشته و همواره شامل انبوهی از سامانه‌ها و تجهیزات بوده تا فضانوردان را در برابر خطرات احتمالی حفاظت کند اما در عین حال توانایی فضانوردان در میان این تجهیزت برای حرکت کردن و جابه جایی بسیار محدود می‌شود.
وی در طراحی این لباس به مرد عنکبوتی می‌اندیشد. این استاد به همراه چندین دستیار خود مدت هفت سال است که بر روی این پروژه مشغول به فعالیت هستند. نمونه‌های اولیه از لباس‌های فضایی که این گروه تولید کرده‌اند هنوز آماده پرواز نیست اما نشان می‌دهند که این گروه در دستیابی به اهدافشان نزدیکتر می‌شوند.
پیش بینی می‌شود که "بیوسوئیت" تا زمان آغاز ماموریت آژانس فضانوردی آمریکا (ناسا) برای اکتشافات مریخی در حدود 10 سال آینده آماده شود.
دکتر داوا نیومن، استاد هوانوردی و فضانوردی و مهندسی سیستم‌ها در دانشگاه MIT و طراح لباس فضایی "بیوسوئیت" در تشریح ویژگی‌های خاص و مزیت‌های بیوسوئیت نسبت به لباس‌های فضایی عادی که امروزه در ماموریت‌های فضایی استفاده می‌شوند خاطر نشان کرد که از جمله این ویژگی‌ها، انعطاف پذیری فشار مخالف مکانیکی در مقایسه با لباس‌های فضایی پرشده از گاز ساخت EMU و لباس روسی "اورلان"، دستیابی به یک تولید فشار مخالف مکانیکی دائمی با گوناگونی و تفاوت اندک، دستیابی به Kpa 30 فشار مخالف مکانیکی و تهیه مدل و نقشه‌ای مفصل از پوست انسان (فضانورد) است که لباس ابداعی را به پوست دوم فضانورد تبدیل کرده و مزیت عظیمی در حرکت، انعطاف پذیری و جابه جایی در مقایسه با لباس‌های فضایی امروزی دارد.
وی تحلیل و انتخاب مواد پیشرفته در ساخت این لباس را از دیگر مزایای بارز "بیوسوئیت" عنوان کرد.
نیومن در پاسخ به این سوال که چه نوع مواد ویژه‌ای در تولید بیوسوئیت به کار می‌رود تشریح کرد: به طور خلاصه مواد پیشرفته‌ای که ما در تولید این لباس فضایی به کار گرفته‌ایم شامل مواد الکترواکتیو، پلیمرهایی با قابلیت نگه داشتن اشکال در حافظه و مواد الکتریکی بندی تنیدنی مانند تار عنکبوت هستند.
نیومن در توضیح این مطلب که چرا نام BioSuit (لباس زیستی) را برای اختراع خود برگزیده اظهار داشت: ما در واقع یک علامت تجاری انتخاب کرده ایم . BioSuit به معنی پوست دومی برای انسان یا طراحی لباسی با انگیزه بیولوژیکی است.
یکی از دانشجویان دکتر نیومن در حال ساخت لباس "بیوسوئیت"
وی در پاسخ به این سوال که ساخت بیوسوئیت هم اکنون در چه مرحله‌ای است و چه موقع برای استفاده در ماموریت‌های فضایی در آینده کاملا آماده خواهد بود به ایسنا گفت: ما سه مرحله از تحقیق و توسعه را کامل کرده‌ایم و در حال حاضر مشغول تولید آرایش سوم "بیوسوئیت" در پاییز امسال هستیم و هم اکنون مرحله طراحی نمونه‌های پنجم و ششم از قسمت شلواری بیوسوئیت را می‌گذرانیم.
وی ادامه داد: اگر بودجه کافی در اختیار می‌داشتیم که البته دیگر بودجه‌ای نداریم، می‌توانستیم این لباس پرواز را طی سه تا پنج سال آینده آماده کنیم.
استاد دانشگاه MIT در پایان خاطر نشان کرد که علاوه بر این لباس فضایی منحصر به فرد هم چنین در حال حاضر مشغول کار بر روی ابزار پزشکی و فن‌آوری‌هایی برای افزایش حرکت و بازده و کارآیی ورزشکاران است.