مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی - نجومی
1022
|
واحد خبر مركز |
1386/05/15
589
|
چاپ
کاوشگر فونیکس (PHEONIX) بهار آینده به سیاره سرخ میرسد
کاوشگر روباتی فونیکس سرانجام به سوی مریخ پرتاب شد و سفر 679 میلیون کیلومتری خود را به سوی این سیاره آغاز کرد. ناسا امیدوار است این کاوشگر بهار آینده برای نخستین بار در قطب شمال این سیاره سرخ فرود آید.
به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش هاى فلکى ـ نجومى به نقل از سایت "spaceflightnow" ، کاوشگر "فونیکس مارس لندر" بامداد شنبه و سر ساعت با موشک دلتا پرتاب شد.
در صورتی که همه چیز طبق برنامه پیش برود این کاوشگر 25 ماه مه 2008 بر روی قطب شمال مریخ فرود خواهد آمد و سه ماه را صرف کندوکاو در یخ و خاک این سیاره میکند و به بررسی نمونهها میپردازد.
این در حالی است که تنها پنج تلاش از 15 اقدام انجام شده برای فرود بر روی مریخ با موفقیت همراه بوده است.
فونیکس در مریخ به دنبال شواهدی از زندگی برروی این سیاره نخواهد بود بلکه در پی یافت شواهدی از ترکیبات آلی در نمونههای مورد بررسی خواهد بود که میتواند نشاندهنده شرایط مطلوب برای آغاز حیات در زمان حاضر یا زمان دیگری باشد.
در صورتی که ترکیبات آلی بر روی مریخ وجود داشته باشد به احتمال زیاد در یخ باید به دنبال آن گشت. به همین خاطر است که ناسا قطب شمال مریخ را هدف تحقیقات خود قرار داده است.
تنها حدود 15 سانتی متر خاک نرم سرخ، یخ را پوشش داده است و از این رو کاوشگر نیازی به حفاری عمیق ندارد.
یخ در مریخ به سختی بتون است و حفاری به جمع آوری نمونههای یخ زده کمک میکند. برخی از نمونههای و یخ غبار پخته شده و بخار آنها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. دیگر نمونههای بدست آمده از خاک با آب موجود در کاوشگر مخلوط و گل ناشی از آن با میکروسکوپ مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار میگیرد.
فرود بر روی مریخ خطرناک است. تنها پنج ماموریت از 15 تلاش انجام شده آمریکا اروپا و روسیه برای فرود بر روی این سیاره سرخ رنگ موفقیت آمیز بوده است. تمامی این موفقیتها از آن دانشمندان آمریکایی است که از سال 1976 و با کاوشگر وایکینگ آغاز شد.
کل این ماموریت 420 میلیون دلار هزینه در بر داشته است.
ناسا تاکنون برای فرود کاوشگر به در این مناطق تلاش نکرده بود.
"مایکل مییر" دانشمند ارشد ناسا در زمینه مریخ گفت فونیکس میتواند راه را برای فرود انسان هموار کند، بویژه اگر این کاوشگر وجود آب یخ زده را در مقادیر زیادی در نزدیکی قطب تایید کند.
در صورتی که ماده آلی نیز در این سیاره یافت شود، مریخ جذابیت بیشتری پیدا میکند، در این صورت دانشمندان تا زمانی که اطلاعات بیشتری در باره این سیاره بدست نیاورند و وجود یا عدم وجود حیات در این سیاره به اثبات نرسد تمایلی به اعزام انسان وجود نخواهند داشت.